კლასიკურ იტალიურ ლატეში რძეს ამატებენ პროპორციით 1:1 , ეს უფრო ამძაფრებს ყავის გემოს. ლატესგან განსხვავებით, ლატე მაკიატოს მეტ რძე სჭირდება, პროპორციით 3:1, თანაც ყავაში ამატებენ რძეს და არა პირიქით. ასე ყავა ფენებად რჩება. ჩაყარეთ ყავა და შაქარი ჯეზვეში და დაასხით ცივი წყალი. დადგით ცეცხლზე, სანამ ქაფს არ წამოიღებს.რძე დადგით დაბალ ცეცხლზე და გააცხელეთ დაახლოებით 65-67 გრადუსამდე, ანუ დალევისათვის მისაღებ ტემპერატურაზე. ნახევარი რძე ათქვიფეთ ბლენდერით ან სპეციალური ყავის სათქვეფით. გაწურული ყავა ჩაასხით ჭიქაში, დაამატეთ ნახევარი თბილი რძე, ზემოდან დაადეთ რძეის ქაფი, რომელიც ათქვეფისას მიიღეთ და მოაფრქვიეთ დარიჩინი.