რატომ უნდა მივირთვათ თხილეული ყოველდღე? - Gemrielia.ge

რატომ უნდა მივირთვათ თხილეული ყოველდღე?

ერთ-ერთი ბრიტანული კვლევით დადასტურდა, რომ ადამიანები, რომლებიც ყოველდღე მიირთმევენ რომელიმე სახის თხილეულს, ცხოვრობენ უფრო დიდხანს, ვიდრე ისინი, ვინც საერთოდ არ მიირთმევენ მას. კვლევით ასევე დადასტურდა ცოტა უცნაური, რამ - ადამიანები, რომლებსაც ძალიან უყვართ თხილეული უფრო სუსტები არიან.

ახლა კი მიმოვიხილოთ თხილეულის ზოგადი სასარგებლო თვისებები:

ჯანმრთელობის ეროვნული ინსტიტუტის მიხედვით, თხილეულის საუკეთესო თვისება არის ის, რომ ის შეიცავს ჯანსაღ ცხიმებს,ანუ სასარგებლო ცხიმებს, რომელიც ორგანიზმს ძალიან სჭირდება.

Image result for nuts

ნებისმიერი თხილეული შეიცავს ბოჭკოს, რომელიც არის საკვების ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო და მრავალფეროვანი ელემენტი. ბოჭკო მნიშვნელოვანია მომნელებელი სისტემისთვის,რადგან ისამარტივებს საკვების სწორ და სწრაფ მონელებას.

ყველა თხილეული შეიცავს ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებს, მაგრამ კაკალში გაცილებით დიდი რაოდენობითაა ალფა-ლინოლენური მჟავა, რომელიც ეხმარება გულის არითმიისას, ასევე რეკომენდირებულია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების პროფილაქტიკისთვის – ამცირებს სისხლში ქოლესტერინის რაოდენობას, ამისათვის დღეში რვა ცალი კაკალი უნდა მიირთვათ. ის ძალიან მდიდარია ისეთი ვიტამინებით, როგორიცაა: A1, B1, B2, E, PP, C და ასევე, შეიცავს იოდს, ფოსფორს, კალიუმს, კალციუმს, კობალტს, რკინას, თუთიას, მაგნიუმს... ზოგადად კაკალს გააჩნია ანთების საწინააღმდეგო, ანტიანემიური, ბაქტერიოციდული, ანტისკლეროზული და თქვენ წარმოიდგინეთ, ონკოლოგიური დაავადებების შემაფერხებელი თვისებებიც კი.

Image result for ნიგოზი

ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები და ცილები ხელს უწყობენ მადის დაქვეითებას. ზუსტად ამ თვისებითა და დაბალკალორიულობით გამოირჩევა ნუში. ამას გარდა, მდიდარია E ვიტამინით, რომელიც წარმოადგენს ბუნებრივ ანტიოქსიდანტს, ხელს უშლის სიმსივნურ და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარებას. ნუში კალციუმისა და B ჯგუფის ვიტამინების წყაროა.