დესერტი, რომელიც ელვის სისწრაფით იჭმება - ვინ და როდის შექმნა ეკლერი
იმის გასაგებად, თუ რას ნიშნავს სიტყვა ეკლერი, უნდა გადავიდეთ საფრანგეთში, მე -19 საუკუნის ბოლოს და ცოტა ხნით იქ ვიმოგზაუროთ.
Еclair ფრანგულიდან თარგმნილი ნიშნავს „ელვას“. რატომ დაერქვა ეს სიტყვა ნამცხვარს, უცნობია. ალბათ მიზეზი ის არის, რომ ეკლერებს ჭამენ ძალიან სწრაფად, ფაქტობრივად ელვის სისწრაფით. ბევრი ისტორიკოსი ამბობს, რომ სახელი მომდინარეობს ფრაზადან: „ეს საკონდიტრო ნაწარმი იმდენად კარგია, რომ შეგიძლია ჭამო იგი სინათლის სიჩქარით.“
1872 წელს გამოქვეყნებულ ინგლისურ ლექსიკონში მოცემულია ეკლერის ასეთი განმარტება - ეს არის „ტორტი, გრძელი ფორმის.“ ეკლერი მართლაც წააგავს გრძელ და ზომიერად წვრილ, ტკბილ საკონდიტრო მილს, რომელიც სავსეა კრემით და დაფარულია მინანქრით.
ასევე, არსებობს სრულიად განსხვავებული ვერსია, რომელსაც იშვიათად ახმოვანებენ. ვიქტორ ბაპტისტენ სენმა, ფრანგმა საზღვაო ოფიცერმა და ადმირალმა, 1891 წელს აიღო მეთაურობა საფრანგეთის ტორპედო ნავისა, სახელწოდებით L'Éclair, რომელსაც ასე დაარქვეს სიჩქარის გამო. ადმირალიც და ნავიც მონაწილეობდნენ სამხედრო ბრძოლებში, მათ შორის კუნძული კრეტა გაათავისუფლეს ოსმალეთის იმპერიის მმართველობისგან.
ზოგიერთი ისტორიკოსის ვარაუდით, ეკლერი შექმნა ფრანგმა ცნობილმა შეფმზარეულმა მარი-ანტუან კარემმა. იმ დროს მარი-ანტუანი საფრანგეთში ერთ-ერთი ყველაზე პატივსაცემი და ცნობილი მზარეული იყო. მან ნაპოლეონ I- ის ქორწილისთვის შექმნა საქორწილო ტორტი და 1819 წელს რამდენიმე თვის განმავლობაში მუშაობდა პეტერბურგის ზამთრის სასახლეში.
მაგრამ, კარემის ავტორობა სადავოა. ეკლერის წარმოშობის სხვა ვერსიით, პირველად ასეთი ნამცხვრები დამზადაა მაშინ, როდესაც ეკატერინე მედიჩი მე -16 საუკუნეში საფრანგეთში ჩავიდა. მისმა შეფ-მზარეულმა, პანტერელმა, გამოიგონა choux pastry, დაარქვა მას pâte à.
კლერი დესერტის მენიუს ნაწილი გახდა. ახლა ის თითქმის ყველა საკონდიტრო მაღაზიაშია, არა მხოლოდ საფრანგეთში, არამედ ევროპის ბევრ ქვეყანაში. ეკლერს თავისი დღეც კი აქვს: ყოველწლიურად 22 ივნისს, მსოფლიოში ეკლერის დღეს აღნიშნავენ.
საუკეთესო ეკლერის რეცეპტები იხილეთ აქ..