„იცავს ვირუსებისგან ორგანიზმს და უზრუნველყოფს დამატებით ენერგიას“ – ხახვის ქერქისგან დამზადებული ჩაის უცნობი სასარგებლო თვისებები
ყველამ ვიცით, რომ ხახვის რბილობი ძალიან სასარგებლოა - შეიცავს ვიტამინებსა და მინერალებს, რომლებიც აუმჯობესებენ სისხლძარღვებისა და ძვლოვანი ქსოვილის მდგომარეობას, ამცირებენ არტერიულ წნევასა და ქოლესტერინის დონეს სისხლში, მაგრამ მათ ქერქს, ჩვეულებრივ, ყრიან.
აღმოჩნდა, რომ ხახვის ქერქისგან დამზადებულ ჩაის აქვს ანთების საწინააღმდეგო და ტკივილგამაყუჩებელი მოქმედება, ასტიმულირებს სისხლის მიმოქცევასა და საჭმლის მონელებას, ათავისუფლებს შეშუპებას, იცავს ვირუსებისგან ორგანიზმს და უზრუნველყოფს დამატებით ენერგიას.
რატომ არის კარგი ხახვის ქერქის ჩაი თქვენთვის?
ხახვის ქერქი შეიცავს კერცეტინს, აქვს ანთების საწინააღმდეგო თვისებები და ხელს უწყობს გულსისხლძარღვთა ჯანმრთელობას. ხელს უშლის ათეროსკლეროზული ფოლაქების წარმოქმნას, რაც ნიშნავს, რომ ამცირებს თრომბოზისა და ინსულტის განვითარების რისკს. რაც უფრო ხასხასა ფერისაა ხახვი, მით უფრო მეტ კერცეტინს შეიცავს იგი.
ხახვის ფორთოხლის ქერქი შეიცავს ასევე პროვიტამინ A–ს. იგი ამცირებს სისხლში ქოლესტერინს და კარგია სისხლძარღვებისთვის, ასევე აუცილებელია მხედველობისთვის, ვირუსული ინფექციებისგან დაცვისთვისა და ანთების საწინააღმდეგოდ.
ხახვის ქერქი შეიცავს ასევე ორგანულ მჟავებს, B ვიტამინებს, რკინას, იოდს, ფოსფორსა და თუთიას.
როგორ მოვამზადოთ ჩაი ხახვის ქერქისგან
ხახვის ქერქები მოდიფიცირებული ფოთლებია, რომლებსაც ჯიშის მიხედვით, ჩვეულებრივ, აქვთ 4-7 ფენა. აარჩიეთ სუფთა, ახალი, დაუზიანებელი ხახვი სამკურნალო ჩაის გასაკეთებლად - რაც უფრო ახალგაზრდაა, მით უკეთესი. გამოყენებამდე ქერქი კარგად უნდა გაირეცხოს გამდინარე წყლის ქვეშ.
ხახვის ქერქის მოსამზადებლად მრავალი მეთოდი არსებობს: სუსტი ინფუზიის მისაღებად შეგიძლიათ შეავსოთ იგი წყლით 60 გრადუს ტემპერატურაზე და გააჩეროთ 15 წუთის განმავლობაში, სანამ სასმელი არ გახდება მუქი ყვითელი ფერის. ასევე, შეგიძლიათ ქერქი აადუღოთ რამდენიმე წუთის განმავლობაში, მდუღარე წყალში.
თუ არ მოგწონთ ხახვის არომატი, შეგიძლიათ გაართულოთ ჩაი გარსით. აიღეთ ორი ხახვის ქერქი, გაავლეთ წყალი, ჩაყარეთ ქვაბში. დაამატეთ მწვანე და შავი ჩაი, დაასხით 1 ჭიქა ცხელი წყალი და გააჩერეთ 10 წუთის განმავლობაში. ჩაის ფოთლებს დაუმატეთ თაფლი, ლიმონის წვენი და პიტნა.