როგორ გავარჩიოთ დარიჩინი მისი ჩინური ორეულისგან - და კიდევ 4 პროდუქტი, რომლებიც ერთმანეთში არ უნდა აგვერიოს - Gemrielia.ge

როგორ გავარჩიოთ დარიჩინი მისი ჩინური ორეულისგან - და კიდევ 4 პროდუქტი, რომლებიც ერთმანეთში არ უნდა აგვერიოს

 

ბევრი გარეგნულად მსგავსი პროდუქტი არსებობს, რომლებსაც საერთო არაფერი აქვთ. ისინი იმდენად ძალიან გვანან ერთმანეთს, რომ შეიძლება ხშირად დაგაბნიოთ კიდეც. წარმოგიდგენთ რამდენიმე მათგანს:

 

ორაგული და კალმახი

 

 

ეს ორი თევზი ორაგულის ოჯახს მიეკუთვნება, ამიტომ ფილედ დაჭრისას ისინი საკმაოდ გვანან ერთმანეთს. ორაგულის ფილე, იგივე ატლანტიკური ორაგული, ჩვეულებრივ მსუბუქია და ცხიმიანი.

 

მაგალითად, ცისარტყელა კალმახს, აქვს მკვრივი ხორცი, რომელსაც აქვს ნაკლები ცხიმი და შეიძლება ჰქონდეს უფრო წითელი შეფერილობა.

 

დარიჩინი და კასია

 

 

ნამდვილი ან ცეილონი დარიჩინი არის შრი-ლანკასა და სამხრეთ ინდოეთში არსებული პატარა, მარადმწვანე ბუჩქის ქერქის შიდა ფენა. თითოეული ღია ყავისფერი დარიჩინის ჯოხი შეიცავს ზოლების 6-10 ფენას. მისი სისუსტის გამო, ხშირად შეგიძლიათ იპოვოთ ნამდვილი დარიჩინი უკვე დაფქული ფორმით.

 

კასია დარიჩინის ნათესავია, მაგრამ ეს არის სხვა ხის ქერქი, წარმოშობით სამხრეთ ჩინეთიდან. ჩინურ დარიჩინს შეუძლია 15 მეტრის სიმაღლემდე გაიზარდოს, იგი ძალიან მკვრივი, მყარი და საკმაოდ გადახვეულია, უფრო ხშირად და მხოლოდ ერთ მხარეს. კასიას ჩხირების გატეხვა და გახეხვა ძნელია, თუნდაც ყავის საფქვავი საშუალებით (2 მმ სისქემდე), ამიტომ ის კარგად ინახება. განსხვავდება მძაფრი სუნითა და მკვეთრი ცხარე გემოთი.

 

კოწახურისა და გოჯის კენკრა

 

 

ორივე მჟავე-ცხარე წითელი კენკრაა, წარმოუდგენლად ვიტამინური შემადგენლობით. ჩვეულებრივი კოწახური გავრცელებულია ევროპის ქვეყნებში, ჩრდილოეთ ამერიკაში და შუა აზიაში. კოწახურის მარცვლებს მჟავე, მძაფრი გემო აქვს, იყენებენ კონსერვების მოსამზადებლად, მურაბის ან ხილის კომპოტებში.

 

გოჯის კენკრა არის ბალახოვანი მცენარის ნაყოფი, რომელიც ძირითადად გვხვდება ჩინეთში. სწორედ გოჯის უწოდებენ მგლის კენკრას. გოჯის კენკრა უფრო დიდია, ვიდრე კოწახური - მათი ზომა 2 სმ-მდეა, შიგნით კი დიდი რაოდენობით პატარა თესლია. გარეგნულად ძალიან რთულია გამხმარი გოჯის გარჩევა კოწახურისგან, მაგრამ უფრო გემრიელია. გოჯის კენკრას იყენებენ  თერმული დამუშავების გარეშე - ამატებენ როგორც სასარგებლო ინგრედიენტს სხვადასხვა კერძებში.