საშობაო კერძი იმსახურებს „ლურპაკს“  - სამი გამორჩეული დესერტის რეცეპტი - Gemrielia.ge

საშობაო კერძი იმსახურებს „ლურპაკს“  - სამი გამორჩეული დესერტის რეცეპტი

 
საშობაო სუფრა საუკეთესო კერძებს იმსახურებს, საუკეთესო კერძი კი - საუკეთესო კარაქს. ქართულ ბაზარზე კარაქის მრავალფეროვანი არჩევანია, მათ შორის საუკეთესო დანიური ბრენდი „ლურპაკია“.  კარაქის ხარისხის განსაზღვრისას მის წარმოებას უდიდესი მნიშვნელობა აქვს. ნამდვილი კარაქის შექმნის პროცესში დიდი ყურადღება უნდა მიექცეს საქონლის მოვლასა და მათ კვებასაც.  ასევე ის ტექნოლოგია, როგორც მზადდება კარაქი. 

 

მთელ ევროპაში და არამარტო, ლურპაკი ითვლება ყველაზე ხარისხიან და გემრიელ კარაქად. მათი მთავარი სლოგანია - საუკეთესო კერძი იმსახურებს ლურპაკს.

ჩვენ კი გთავაზობთ სამი დესერტის რეცეპტს, რომელიც თქვენს საშობაო სუფრას განსაკუთრებულ ელფერს შესძენს. მათ მოსამზადებლად კი სცადეთ ლურპაკის კარაქი.

 

ქაფქეიქი
 

 

ინგრედიენტები:

 

•    225 გრ ფქვილი

•    175 გრ შაქარი

•    1 ჩ / კ გამაფხვიერებელი

•    125 გრ კარაქი, გამდნარი

•    125 მლ რძე

•    2 კვერცხი

•    2 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი

•    კარამელის სიროფი

•    200 გრ შაქარი

•    50 გრ კარაქი

•    125 მლ ნაღები

•    350 გრ შაქარი

•    50 მლ წყალი

•    250 გრ კარაქი, ოთახის ტემპერატურა

•    400 გრ შაქრის შაქარი

•    80 მლ ცივი ესპრესო ყავა

 

მომზადების წესი:

 

აურიეთ ფქვილი, შაქარი და გამაფხვიერებელი. მშრალ ინგრედიენტებს დაამატეთ კარაქი, რძე, კვერცხი და ვანილი და აურიეთ სანამ კარგად გაიხსნება ერთმანეთში.

 

დაყავით ცომი 12 ნაწილად და ჩააწყვეთ კექსის გამოსაცხობ ჭურჭელში, რომელსაც ზომაზე გამოჭრილ ქაღალდებს ჩაუფენთ ძირში.
გამოაცხვეთ კექსი დაახლ. 25 წუთის განმავლობაში ან სანამ ოქროსფერი გახდება.

 

კექსის ნამცხვრები გადაიტანეთ დაფაზე და გააცივეთ.

 

კარამელის სიროფი შაქარი გაადნეთ ღრმა ტაფაში საშუალო ცეცხლზე მანამ, სანამ ოქროსფერი იერს არ მიიღებს. არ აურიოთ, უბრალოდ ნაზად დაატრიალეთ ტაფა, რომ შაქრის დაშლა დაეხმაროთ.

 

დაამატეთ კარაქი და კრემი, მიიყვანეთ ადუღებამდე და ნელ-ნელა შეწყვიტეთ ტაფის ტრიალი.
გადმოდგით ცეცხლიდან და მთლიანად გააცივეთ, სანამ გამოიყენებთ.

 

ამერიკული თხილის პრალაინიდი

 

ტაფაზე დაყარეთ შაქარი და დაასხით წყალი. დადგით მაღალ ცეცხლზე და ადუღეთ 8-10 წუთი, სანამ შაქარი ოქროსფერ კარამელად არ გადაიქცევა.

 

ჩაასხით საცხობ ფირფიტაზე, რომელშიც ჩააფენთ საცხობ ქაღალდს.
დაუყოვნებლივ მოაყარეთ ამერიკული თხილი და დატოვეთ დატოვეთ გასაგრილებლად. დაჭერით პრალაინი არათანაბარ ნატეხებად.

 

ესპრესოს კრემი 

 

დაჭერით კარაქს საშუალო ნაჭრებად თქვიფეთ ნაღების კონსისტენციის მიღებამდე. თანდათანობით მოაყარეთ შაქრის პუდრა და ათქვიფეთ, სანამ ერთგვაროვანი მასა არ გახდება. დაამატეთ გაციებული ესპრესო და ავთქვიფოთ სწრაფად, სანამ მასა ფუმფულა არ გახდება.

 

მოათავსეთ კარაქი კრემის წასასმელ ჩანთაში, რომელსაც აქვს 1 სმ-იანი ვარსკვლავის საქშენი. თითოეულ კექსს დაადეთ ესპრესოს კრემი.

 

წაუსვით კარამელის სიროფი და მოაყარეთ ამერიკული თხილის პრალაინი.

 

რჩევა: 25 მლ მუქი რომი აურიეთ სიროფში, თუ კექსი უფროსებისთვისაა განკუთვნილი.

 

ყავასთან ერთად, ან მის გარეშეც, ვფიქრობთ, რომ ეს ფუმფულა კექსები ძალიან მოგეწონებათ. ესპრესოს, ამერიკული თხილის პრალაინისა და კარამელის კექსის ამ მარტივ რეცეპტს აქვს ყველა შესანიშნავი ინგრედიენტი ფანტასტიკურად არომატული გამოცდილებისთვის, რომელიც შეავსებს თქვენს სამზარეულოს ტკბილი და მაცდური არომატით.

 

დამაგვირგვინებელი ეფექტი აქვს ესპრესოს კრემს, რომელსაც ზემოდან მოჰყვება ტკბილი კარამელის სიროფი და ამერიკული თხილის პრალაინი.დაამზადეთ ამერიკული თხილის პრალაინის კექსები ესპრესოს კრემითა და კარამელის სიროფით წვიმიანი დღისთვის, ყავასთან ერთად მისართმევად ან უბრალოდ გაუმასპინძლდით საკუთარ თავს და მეგობრებს ამ ტკბილი დესერტით.

 

შოკოლადის ბრაუნი

 

 

ინგრედიენტები:

 
•    200 გრ კარაქი

•    300 გრ შაქარი

•    2 კვერცხი

•    1 კვერცხის გული

•    120 გრ ხორბლის ფქვილი

•    50 გრ კაკაოს ფხვნილი

•    გამაფხვიერებელი 1 პაკეტი

•    მარილი ½ ჩაის კოვზი მარილი

•    150 გრ პეკანი (ან ნიგოზი), უხეშად დაჭრილი

•    150 გრ შოკოლადი, უხეშად დაჭრილი

 

მომზადების წესი:

 

გაახურეთ ღუმელი 170 ° C- ზე. კარაქი და 100 გრ შაქარი გაადნეთ ქვაბში დაბალ ცეცხლზე. ცალკე თასში ათქვიფეთ დარჩენილი შაქარი კვერცხთან და კვერცხის გულთან ერთად. ნელ-ნელა დაუმატეთ თბილი კარაქის ნარევი კვერცხის მასაში  და აურიეთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე.

 

გაცერით ფქვილი, შეურიეთ კაკაოს ფხვნილი, გამაფხვიერებელი და მარილი. ნახევარი პეკანი და შოკოლადი. მასა რეზინის შპატელით კარგად ამოურიეთ.

 

დააფინეთ საცხობი ქაღალდი 22 X 22 სმ-იან საცხობ ფორმაში, დაასხით ცომი. გაასწორეთ ზედაპირი და ზემოდან მოაყარეთ შოკოლადი და პეკანი.

 

აცხვეთ 25-30 წუთი. ზედაპირი უნდა იყოს პრიალა და ცოტათი დაბზარული, ხოლო ნამცხვარი შუაში ოდნავ რბილი. ბოლომდე გამომცხვარი არ უნდა იყოს.

 

სანამ  ბრაუნს დაჭრით, დააცადეთ გაგრილება. 

 

დანიური კრემ-ყველის დესერტი

 

 

ფენოვანი ცომის ინგრედიენტები: 

 

•    250 მლ თბილი წყალი

•    1 ს/კ მარილი

•    1 ს/კ შაქარი

•    1 ს/კ არაყი

•    1 ს/კ ძმარი

•    1 ს/კ ზეთი

•    1 კვერცხი

•    3 ჭიქა ფქვილი

•    250 გრ ლურპაკის კარაქი

 

ფენოვანი ცომის მომზადება მომზადება:

 

წყალს შეურიეთ მარილი, შაქარი, არაყი, ძმარი, ზეთი და კვერცხი. გააერთიანეთ მასა, ბოლოს შეაზილეთ ფქვილი. როგორც კი მიიღებთ მყარი ცომის მასას დაასვენეთ 1 საათი. გააბრტყელეთ და გადაუსვით კარაქი მთლიან ზედაპირზე 50- 70 გრ პირველ ჯერზე.დაკეცეთ ცომი და შედგით მაცივარში. გამოიღეთ 1 საათში გააბრტყელეთ ცომი და კვლავ გადაუსვით კარაქი. ასე გაიმეორეთ 3-4 ჯერ, ბოლოს დაასვენეთ ცომი კვლავ 1 საათი და შემდგომ შეგიძლიათ გამოიყენოთ.

 

კრემ-ყველის კრემის ინგრედიენტები: 

 

•    არლას კრემ-ყველი 500 გრ

•    შაქრის ფხვნილი 200 გრ + თავზე მოსაყრელად

 

კრემის მომზადება:

 

ვთქვეფთ კრემყველს და ვუმატებთ შაქრის ფხვნილს, როგორც კი კრემი ჰაეროვანი გახდება, მზადაა. შეგიძლიათ გამოიყენოთ მოსართავად.

 

ლიმონ ქარდის ინგრედიენტები: 

 

•    2 ლიმონის ცედრა

•    150 მლ ლიმონის წვენი

•    4 კვერცხი

•    150 გრ კარაქი

•    2 ს/კ სიმინდის სახამებელი

 

მომზადება: ყველა ინგრედიენტი შევურიოთ ერთმანეთს და დავდგათ ორთქლის აბაზანაზე, ვურიოთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე და დუღილის პირველ ბუშტამდე. შემდეგ გადმოვდგათ და გავაგრილოთ მაცივარში, რამდენიმე საათი. დესერტის მორთვის წინ გავთქვიფოთ და მოვრთოთ.

 

გულსართი:

 

ლურჯი მოცვი, წითელი მოცხარი, ხილის ნაირსახეობა

50 გრ შაქრის ფხვნილს +2 ს/კ რძე მოსართავად

ნუშის ფანტელი

 


აწყობა: მართკუთხა ან ოთხკუთხა ფორმებად ვჭრით ფენოვან ცომს, გულში ვუსვამთ კრემყველის კრემს ვაწყობთ მასზე გაყინულ ხილს და ვაცხობთ გახურებულ ღუმელში 180 გრადუსზე 20-30 წუთი, (დაარეგულირეთ თქვენი ღუმელის შესაბამისად) გამომცხვარი დესერტი გამოგვაქვს ღუმელიდან, ვასხამთ ზოლებად ლიმონის კრემს, მოსართავად ვასხამთ შაქრის გლაზურს და ვაყრით ნუშის ფანტელს.

 

R