რატომ უნდა მივირთვათ ფისტა? - ის, რაც აუცილებლად უნდა იცოდეთ - Gemrielia.ge

რატომ უნდა მივირთვათ ფისტა? - ის, რაც აუცილებლად უნდა იცოდეთ

 

რა იცით ფისტას შესახებ? დიეტოლოგები აცხადებენ, რომ ფისტა ძალიან ჯანსაღი პროდუქტია, Მაგრამ ფრთხილად იყავი, რადგან მისი დიდი რაოდენობით მიღება არ არის სასარგებლო. 

 

ფისტას მოსავლის სეზონი ივლისის ბოლოდან სექტემბრის დასაწყისამდე გრძელდება. მისი ახლო ნათესავი ტკბილი მანგოა.

 

ითვლება, რომ ფისტა პირველად დასავლეთ აზიაში, თანამედროვე ირანისა და ერაყის ტერიტორიაზე გაჩნდა. არქეოლოგების აზრით, ფისტას 2500 წელზე მეტი ხნის განმავლობაში მიირთმევენ. მეცნიერები ამტკიცებენ, რომ უკვე ძვ.წ. მე-7 საუკუნეში, როცა ხალხმა მიწათმოქმედებაზე გადასვლა დაიწყო, მათთვის ფისტა უკვე ცნობილი იყო.

 

 

სპარსეთში ფისტათი ვაჭრობა და ფისტას კორომების ფლობა, სიმდიდრესა და მაღალ სტატუსს ნიშნავდა. ლეგენდა ამბობს, რომ ფისტა იყო დედოფლის საყვარელი საკვები. 

 

ფისტას კომერციული წარმოების ბუმი 1970-იან წლებში დაიწყო. ირანი, თურქეთი, აშშ, ჩინეთი, სირია, საბერძნეთი, ესპანეთი, იტალია - ეს არის ფისტას მომწოდებელი ქვეყნები მთელს მსოფლიოში.

 

ფისტა არის ნათელი მაგალითი იმისა, რომ „ძვირფასი ნივთები ინახება პატარა შეფუთვაში“. მიუხედავად იმისა, რომ ეს პატარა თხილი შეიძლება არც თუ ისე ბევრი ჩანდეს, ფისტა სავსეა სასარგებლო ნივთიერებებით.

 

ფისტა ერთ-ერთი ყველაზე დაბალკალორიული თხილეულია. 30 გრამი ფისტა მხოლოდ 159 კალორიას შეიცავს. 

 

აქვს ცილის მაღალი შემცველობა. 100 გრამი უმი ფისტა უზრუნველყოფს ცილის ყოველდღიური მოთხოვნილების 22%-ს. ასევე, შეიცავს დიდი რაოდენობით ამინომჟავების, უფრო მაღალი თანაფარდობით, ვიდრე სხვა თხილი, მათ შორის ნუში, თხილი, პეკანი და ნიგოზი.


ანტიოქსიდანტები ამცირებენ კიბოსა და სხვა დაავადებების რისკს. ფისტას აქვს ზოგიერთ ანტიოქსიდანტზე უფრო მაღალი შემცველობა, ვიდრე სხვა თხილი. ხელს უწყობს არტერიული წნევის რეგულირებასა და ქოლესტერინის დონის შემცირებას, ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს.