არასოდეს გააკეთოთ ეს, თუკი სახლში ზეთი გაქვთ... - გაიგეთ, როგორ და რამდენი ხნით უნდა შეინახოთ ზეთი - Gemrielia.ge

არასოდეს გააკეთოთ ეს, თუკი სახლში ზეთი გაქვთ... - გაიგეთ, როგორ და რამდენი ხნით უნდა შეინახოთ ზეთი

 

გიყვართ თუ არა მზა ფაფის ზემოდან სეზამის ზეთის წასმა ან ზეითუნის ზეთში ზოგიერთი ბოსტნეულის შეწვა? ნებისმიერი კულინარიული ზეთის სწორად შენახვამ შეიძლება გააუმჯობესოს ან გააფუჭოს საკვები. 

 

მართალია, ზეთის კარადაში შენახვა რთული არ არის, მაგრამ ზოგიერთი მათგანი შეიძლება გაფუჭდეს, თუ ისინი თქვენს სამზარეულოში სათანადო ადგილას არ იქნება მოთავსებული. შენახვა დამოკიდებულია იმაზე, თუ რომელი სახეობის ზეთს იყენებთ და რამდენად ხშირად მოიხმართ მას.

 

როცა საქმე ეხება ზეთის შენახვას, არ არსებობს ერთი უნივერსალური წესი ყველასთვის. ერთადერთი, რაც არ უნდა გააკეთოთ, არის ზეთის შენახვა ღუმელის ზემოთ, სადაც ისინი რეგულარულად თბება.

 

ზეითუნის ზეთი, მცენარეული ზეთები, არაქისის ზეთები და ქოქოსის ზეთები უნდა ინახებოდეს გრილ, ბნელ ადგილას, რომელიც ასევე მშრალიც არის - სასურველია საკუჭნაოში, მოშორებით ტექნიკისა და მზისგან, რადგან სითბოს ზემოქმედება ანადგურებს ზეთს და, თავის მხრივ, შეუძლია მათი გაფუჭებაც.

 

 

გაფუჭებულ ზეთს არა მხოლოდ ცუდი გემო აქვს, არამედ შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს თქვენს ჯანმრთელობაზე, რადგან ჟანგვის პროცესი წარმოქმნის თავისუფალ რადიკალებს, რომლებიც შეიძლება შევიდნენ თქვენს სხეულში და გამოიწვიონ გრძელვადიანი ზიანი. დაჟანგვის თავიდან ასაცილებლად, გამოსავალია შეიზღუდოს ტენისა და ჰაერის რაოდენობა, რომელიც შედის ზეთთან კონტაქტში. მინის ან ლითონის კონტეინერები საუკეთესოდ მუშაობს, ხოლო მინის ქილები შესანიშნავია, რადგან ისინი ჰერმეტულად და ადვილად გამოსაყენებელია.

 

დამატებითი რჩევებისა და ხრიკებისთვის, თუ როგორ უნდა შეინახოთ ზეითუნის ზეთი, ქოქოსის ზეთი და სხვა პოპულარული კულინარიული ზეთები, აქ არის რამდენიმე რჩევა პროფესიონალებისგან.

 

როგორ შევინახოთ ზეითუნის ზეთი

 

 

ზეითუნის ზეთს უნდა მოვექცეთ, როგორც ახალი ხილის წვენს. ზეთი, რომელსაც ზეითუნისგან ვწურავთ, მალფუჭებადია და მშვენიერი ღვინისგან განსხვავებით, დროთა განმავლობაში არ უმჯობესდება. როდესაც საქმე ეხება ზეითუნის ზეთის (და ნებისმიერი სამზარეულოს ზეთის) შენახვას, გასათვალისწინებელია რამდენიმე ძირითადი ფაქტორი - ზეთის ოთხი მთავარი მტერია – დრო, სითბო, ჟანგბადი და სინათლე.

 

ჟანგბადმა შეიძლება გამოიწვიოს ზეთის ხარისხის გაუარესება დროთა განმავლობაში, რაც იწვევს სიწითლეს, ამიტომ მნიშვნელოვანია, რომ ყოველთვის მჭიდროდ დაახუროთ თავსახური, როდესაც მას არ იყენებთ. ასევე, არასდროს გირჩევთ ზეთის ახალ კონტეინერში გადატანას ან რაიმე სახის სპეციალური საშუალების გამოყენებას, რადგან ეს საშუალებას აძლევს ჟანგბადს დაიწყოს ზეთის დეგრადაცია.

 

ზეითუნის ზეთის შენახვისთვის იდეალური ტემპერატურა დაახლოებით 18 გრადუსია, ერთ-ერთი საუკეთესო ადგილი კი კარადაში გრილ, ბნელ ადგილას.

 

ზეითუნის ზეთის გამოყენება რეკომენდებულია გახსნიდან 30-დან 60 დღის განმავლობაში. 

 

როგორ შევინახოთ ქოქოსის ზეთი

 

 

ქოქოსის ზეთი შეინახეთ კონტეინერში ჰერმეტულად დახურული თავსახურით (თუკი კარგი შეფუთვით შეიძინეთ, შეგიძლიათ იმავე ჭურჭელში დატოვოთ). შეინახეთ თქვენი სამზარეულოს კარადაში სინათლისგან მოშორებით. ქოქოსის ზეთი კარგად მდგრადია დაჟანგვისა და გაფუჭების წინააღმდეგ.

 

ქოქოსის ზეთის დიდხანს შესანახად მისი მოთავსება მაცივარშიც შეგიძლიათ, თუმცა გაითვალსიწინეთ, რომ ამაცივარში მისი სტრუქტურა შეიცვლება, თხევადიდან მყარ მდგომარეობაში გადავა.

 

როგორ შევინახოთ ყვავილის ზეთი და სხვა მცენარეული ზეთები

 

 

ზეთი შეიძლება ინახებოდეს მაცივარში ექვს თვემდე ან გრილ, ბნელ ადგილას ორ წლამდე. მას აქვს მაღალი ცხიმის შემცველობა, რაც ნიშნავს, რომ მაცივარში თხევადი დარჩება. ზამბახის ზეთი შესანიშნავია საცხობი და ცივი გამოყენებისთვის. ყვავილის ზეთი არის მრავალმხრივი, ხელმისაწვდომი და შესანიშნავი ალტერნატივა მათთვის, ვისთვისაც ჯანსაღად კვება მნიშვნელოვანია.

 

რაც შეეხება სხვა მცენარეულ ზეთებს, შენახვის რჩევები მსგავსია, იქნება ეს ნუშის ზეთი, ავოკადოს ზეთი, კანოლის ზეთი თუ სხვა მცენარეული ზეთი. როგორც წესი, რაფინირებულ ზეთებზე სინათლე ნაკლებად მოქმედებს, მაგრამ დრო, ტემპერატურა და ჟანგბადის ზემოქმედება მნიშვნელოვან გავლენას ახდენს, სწორედ ამიტომ, მცენარეულ ზეთს იპოვით გამჭვირვალე პლასტმასის ბოთლებში. მიუხედავად ამისა, ზეითუნის ზეთის მსგავსად, ეს ზეთები არ უნდა ინახებოდეს გაზქურის გვერდით. ამის ნაცვლად, ისინი საუკეთესოდ ინახება ჰერმეტულ ჭურჭელში გრილ და ბნელ ადგილას.