„ბიბლიური პროდუქტია, რომელიც უამრავ რელიგიურ ნაწარმოებშია ნახსენები“ - რა მცენარეა რუკოლა და რატომ ღირს მისგან დამზადებული სალათები ძალიან ძვირი - Gemrielia.ge

„ბიბლიური პროდუქტია, რომელიც უამრავ რელიგიურ ნაწარმოებშია ნახსენები“ - რა მცენარეა რუკოლა და რატომ ღირს მისგან დამზადებული სალათები ძალიან ძვირი


რუკოლას მსოფლიოს გარშემო სხვადასხვა სახელით იცნობენ: „რაკეტის სალათა“, „რუკოლი“, „რუგულა“, „კოლოვერტი“ - ყოველი მათგანი ამ ერთი შეხედვით უბრალო და მარტივი პროდუქტის დასახელებაა. 


 


თავდაპირველად, მცენარე მოხსენიებულია ძველი აღთქმის მეფეთა წიგნში, თუმცა იმ დროს მას „ოროთი“ ერქვა. ისტორიკოსების აზრით, რუკოლა ბიბლიური პროდუქტია, რომელიც უამრავ რელიგიურ ნაწარმოებშია ნახსენები.


 


იგი ასევე ნახსენებია ებრაულ წმინდა წერილებში, რომლებიც გაგზავნილი იყო თალმუდიდან და მიშნადან.


 


რუკოლა, როგორც საკვები ბალახი, ხმელთაშუაზღვისპირეთში რომაული დროიდან მოჰყავდათ. ეს ჩანაწერები ჩვენს წელთაღრიცხვამდე პირველი საუკუნიდან არსებობს.


 


შუა საუკუნეებში რუკოლა პოპულარული იყო მთელ ევროპაში, მათ შორის ბრიტანეთში. ევროპიდან ამერიკამდე მცენარე ევროპელმა დევნილებმა მიიტანეს. შეერთებულ შტატებში დევიდ კეპმპმა დააფიქსირა და გამოიკვლია რუკოლას გამოყენების თანამედროვე ისტორია. მისი აღმოჩენების საფუძველზე, რუკოლა ბევრად უფრო პოპულარული გახდა, ვიდრე პომიდორი და ყველი.


 



 


მცენარე იზრდება 20-100 სანტიმეტრი სიმაღლეში. ფრჩხილისებრ ფოთლებს აქვს ოთხიდან ათამდე პატარა, ღრმა, ფოთოლი.
რუკოლას აქვს სქელი, ბრტყელწვერა თესლის კაფსულები, რომლებსაც სილიკებს ეძახიან. ამ ნაწილიდან შეიძლება ამოღებული იქნას რაღაც ნაწილი და დამზადდეს ზეთი, რომელსაც სამკურნალოდ იყენებენ ხალხურ მედიცინაში.


 


რუკოლას აქვს წიწაკის, მკვეთრი, რბილად მწარე ან მომჟავო გემო. იგი ასევე იდეალური არჩევანია წონის კლების მხრივაც, რადგან 100 გრამ რუკოლაში მხოლოდ 25 კალორიაა. რუკოლა არის ბოჭკოვანი, ვიტამინი A, ვიტამინი C და K ვიტამინის, ფოლიუმის, კალციუმის, რკინის, მაგნიუმის, ფოსფორის, კალიუმის და მანგანუმის შესანიშნავი წყარო. ის ასევე არის ცილის, რიბოფლავინის, თიამინის, თუთიის, ვიტამინი B6, სპილენძის და პანტოტენის მჟავის ბუნებრივი გზით მიღების არაჩვეულებრივი საშუალება.


 


რუკოლა სასარგებლოა მათთვის, ვისაც სურს დიაბეტის მართვა, გულ-სისხლძარღვთა პრობლემების არიდება და იმუნური სისტემის გაძლიერება. ხელს უწყობს წონის კლებას, სასარგებლოა ძვლების ჯანმრთელობისთვის, იცავს ტვინს დაბერებისგან და ა. შ.


 



 

ფაქტები რუკოლას შესახებ:

 

•    მას ხშირად იყენებენ პომიდორთან და მოცარელას ყველთან ერთად.



•    იტალიაში ნედლ რუკოლას ხშირად უმატებენ პიცას ცხობის ბოლო ფაზაში ან გამოცხობის შემდეგ.



•    მას ხშირად ურევენ მოხარშულ კარტოფილთან, იყენებენ წვნიანში ან მიირთმევენ ყველის ბურეკთან ერთად.



•    ნეაპოლის ყურეში მდებარე კუნძულ ისჩიაზე რუკოლასგან მზადდება ტკბილი, წიწაკის მომნელებელი ალკოჰოლი, სახელად რუკოლინო.



•    ბევრი ფიქრობს, რომ რუკოლა იტალიური სახელია, მაგრამ ეს ასე არ არის. იტალიური სიტყვა "რუკოლა" არის სიტყვის ინგლისური ვერსია.


 


გთავაზობთ რუკოლას სალათის კლასიკურ და ერთ-ერთ ყველაზე მარტივ, თუმცა გემრიელ რეცეპტს:


 



 


რაოდენობა: 2 ულუფა


მომზადების დრო: 5 წთ


 


ინგრედიენტები:


 


6 სკ უმაღლესი ხარისხის ზეითუნის ზეთი


2 სკ ლიმონის წვენი


მარილი


ახლად დაფქული შავი პილპილი


რუკოლა


პარმეზანი დეკორაციისთვის
 


მოამზადეთ დრესინგი: საშუალო ზომის თასში აურიეთ ზეითუნის ზეთი და ლიმონის წვენი, შემდეგ მოაყარეთ მარილი და პილპილი.


 


დიდ თასში ჩაყარეთ რუკოლა, შემდეგ კი შეურიეთ პარმეზანი. ყველაფერი აურიეთ ერთმანეთში, სურვილისამებრ შეგიძლიათ ნებისმიერი ბოსტნეულის დამატება.