„მამა ბანკის მმართველი იყო, თუმცა ამ საქმის გამო თავი დაანება... ჩვენი ღვინო პრინც ჰარის ქორწილში დალიეს" - კავკასიონის ძირას გაშენებული მეურნეობა და მირიანაშვილების „სამოთხე“
მირიანაშვილების საოჯახო მეურნეობის ამბავი დიდი ხანია, ყვარელს გასცდა. მათი წარმოებული პროდუქტი სხვადასხვა კონტინენტზე იყიდება. მდინარე ჩელთის ნაპირზე დაწურული ღვინის ამბავი ბრიტანეთშიც გაიგეს და პრინც ჰარის სამეფო ქორწილში ჭიქებში ჩამოისხა... ახლა სწორედ ამ ღვინის ამბავს გიყვებით.
ანა მირიანაშვილი:
- ჩვენს მეურნეობას საფუძველი 2001 წელს ჩაეყარა. მამაჩემმა, გიორგი მირიანაშვილმა დააარსა კომპანია. საერთოდ, ოჯახი 100 წელზე მეტია, მეღვინეობაშია ჩართული, მაგრამ მიუხედავად იმისა, რომ წარმოშობით შილდადან ვართ და ეს ჩვენი წინაპრების სოფელია, მამამ ყველაფერი ნულიდან დაიწყო, მიწა შეიძინა. მანამდე მიწის არაერთი ანალიზი ჩაატარა. საქართველოში საუკეთესონიადაგიან ადგილს, ვენახისთვის საჭირო მიკროზონას დიდხანს ეძებდა. ამის შესწავლა-შემოწმებას დრო დაუთმო. საბოლოოდ, არჩევანი საკუთარ სოფელზე შეაჩერა. ეს მიკროზონა უნიკალურია.
- კავკასიონის მთების ძირას და მდინარე ჩელთის ქანებზე გაშენებული ვენახი სანახავადაც ულამაზესია...
- კი, ჩვენი მიკროზონა კავკასიონის მთების ძირას არის, კარგ ადგილას. დღე მზეა და საღამოს კავკასიონიდან ქარი უბერავს. ტემპერატურის ცვალებადობა დღესა და ღამეს შორის ყურძენზე და მის ხარისხზე კარგად მოქმედებს. ეს კი ერთ-ერთი ნიშანია იმის, თუ რატომ არის ეს ადგილი უნიკალური. ყურძნის ხარისხს ნიადაგიც განსაზღვრავს, ძალიან ნაყოფიერია, განსაკუთრებით საფერავის ჯიშის ყურძნისთვის. ძირითადად საფერავის ჯიშები გვაქვს, თუმცა ჩვენი ტერიტორია ქინძმარაულის მიკროზონადაც ითვლება. აქაურობას გუნაშაურსაც ეძახიან, რაც ასევე ერთ-ერთ საუკეთესო ადგილად არის მიჩნეული.
- ვენახი და ღვინის გადამამუშავებელი საწარმო ერთ სივრცეშია... ეს შრომასაც აადვილებს და მგონი, პროდუქტის ხარისხზეც დადებითად მოქმედებს...
- კი, ხარისხზე ისიც მოქმედებს, რომ ვენახი, რომელიც 80 ჰექტარზეა გაშენებული და ღვინის საწარმო, მარანი - ყველაფერი ერთ ტერიტორიაზეა. გვაქვს ტრადიციული ქვევრების მარანიც და ცისტერნებიც - ერთი კომპლექსია. ასე ერთად რომ უნდა ყოფილიყო ყველაფერი, მამამ თავიდანვე განსაზღვრა. ეს ფაქტორი ღვინის ხარისხზე კარგ გავლენას ახდენს, რადგან ყურძენი დაკრეფიდან 15 წუთში საწარმოში მუშავდება, არ ყოვნდება... გააგრძელეთ კითხვა