დიასახლისების უმრავლესობა ამ წესებს არ იცავს... - როგორ გავრეცხოთ სწორად ქათამი და კვერცხი - Gemrielia.ge

დიასახლისების უმრავლესობა ამ წესებს არ იცავს... - როგორ გავრეცხოთ სწორად ქათამი და კვერცხი

ძველი ბერძენი ბრძენი სოლონი თვლიდა, რომ „ადამიანმა მთელი ცხოვრება უნდა ისწავლოს“. ის მარტო არ არის. ჩვენც დიდი ხანია დავრწმუნდით ამ იდეის სისწორეში.

დიახ, თურმე არასწორია, რომ ქათამს და სხვა სახის ხორცს, თევზს გამდინარე წყალში ვრეცხავთ. და რატომ?

მიზეზი ის არის, რომ ამ პროდუქტების ზედაპირი დაფარულია მრავალი მიკროორგანიზმებით, რომელთა შორის არის ისეთებიც, რომლებიც იწვევენ საკმაოდ უსიამოვნო, თუნდაც საშიშ დაავადებებს. მათი მრავალი პათოგენი მიწაში ცხოვრობს (სხვათა შორის, ერთი გრამი ბაღის ნიადაგი შეიცავს დაახლოებით მილიარდ საპროფიტ ბაქტერიას, მათ შორის განუკურნებელი ინფექციების მატარებლებს). და ცხოველთა სამყაროს წარმომადგენლები აქტიურად კონტაქტობენ მასთან.

საშინელებაა არა? მაგრამ ყველა საპროფიტი არ არის ასეთი მზაკვრული. ისინი სასარგებლოც კი არიან, რადგან ამუშავებენ ფლორისა და ფაუნის ორგანულ ნაშთებს, რის შედეგადაც ნიადაგი ნაყოფიერი ხდება.

ეს დამოკიდებულია იმაზე, თუ როგორ გარეცხავთ ქათამს, საქონლის ხორცს, ღორის ხორცს, თევზს, დაიცავთ თუ არა თავს ინფექციისგან. წარმოიდგინეთ, როგორ რეცხავთ ქათამს ან სხვა ხორცს ნაკადის ქვეშ. წყალი იფრქვევა ყველა მიმართულებით, ხვდება თქვენს ტანსაცმელს, ნიჟარის ზედაპირს, სამზარეულოს ავეჯს, ახლომდებარე ჭურჭელსა და საკვებს. წვეთებთან ერთად ათასობით უხილავი ბაქტერია ვრცელდება.

qatmisgarecxva.png

უმჯობესია ხორცი მოხარშვის წინ არ გარეცხოთ. ინფექციური დაავადებების გამომწვევი ბაქტერიები იღუპებიან მხოლოდ მაღალ ტემპერატურაზე. აქედან გამომდინარე, მნიშვნელოვანია ფრინველის, ხორცის, თევზის სწორად მომზადება...

მაგრამ როგორ გავათავისუფლოთ ხორცი პატარა ხიჭვებისგან, ძვლის ფრაგმენტებისგან? შეგიძლიათ ხორცი ჩადოთ წყლიან ჯამში. შემდეგ გარეცხილი ნაჭრები გაამშრალეთ ქაღალდის პირსახოცებით. კარგად გარეცხეთ თასი საპნით, სოდით და სხვა ჭურჭლის სარეცხი საშუალებით. და უფრო ხშირად გაწმინდეთ სამზარეულოს ზედაპირები სადეზინფექციო საშუალებებით... გააგრძელეთ კითხვა