რა დავუმატოთ ხილის წვენს, რომ მისგან მეტი სარგებელი მივიღოთ
ერთი ჭიქა წვენი, განსაკუთრებით ახლად გამოწურული, ტრადიციულად ჯანსაღი ცხოვრების წესთან ასოცირდება. ეს გასაგებია. ყოველივე ამის შემდეგ, ბოსტნეული და ხილი ვიტამინებისა და მინერალების მთავარი წყაროა. მაგრამ, მეორეს მხრივ, გასტროენტეროლოგებისა და დიეტოლოგების საზოგადოება არ გირჩევთ წვენების და ხილის სასმელების გამოყენებას, როგორც სითხის ძირითად წყაროდ, ხოლო ბავშვებისა და მოზარდებისთვის, ზოგადად რეკომენდებულია მათი რაოდენობის შეზღუდვა.
წვენი არის სასმელი, რომელიც მიიღება ბოსტნეულის, ხილის, კენკრის, ახალი მწვანილის ან თუნდაც სხვადასხვა ყლორტების დაბლენდერება/გამოწურვის შემდეგ. წვენები მშვენივრად კლავს წყურვილს, გემრიელია, კარგად შეიწოვება და თითოეული მათგანი განსაკუთრებულია. ერთი ჭიქა ფორთოხლის ახალი წვენი შეიცავს C ვიტამინის დღიურ დოზას.
მეცნიერები გვირჩევენ ვიტამინებისა და მინერალების მიღებას მთელი ხილიდან და ბოსტნეულიდან. ცნობილია, რომ ასეთი პროდუქტების მინიმუმ 4 პორცია უნდა მიირთვათ დღეში. ერთი მათგანი შეიძლება შეიცვალოს ჭიქა სუფთა წვენით, მაგრამ არა ამაზე მეტი. თუ ამას ციფრებში გადავიყვანთ, მივიღებთ 250-300 მლ. წვენს.
არ დაივიწყოთ ჯანსაღი კვების პრინციპები, სადაც ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ფაქტორი - მრავალფეროვნებაა. სხვადასხვა ხილისა თუ ბოსტნეულისგან გამოწურული წვენი უფრო ჯანსაღი იქნება. მისი ვიტამინ-მინერალური შემადგენლობა გაცილებით მდიდარია. მაგალითად, პომიდვრის, კიტრისა და ტკბილი წიწაკის ნაზავი მდიდარია არა მხოლოდ C ვიტამინით, არამედ ლიკოპენითაც. მცენარეული ანტიოქსიდანტი ებრძვის თავისუფალ რადიკალებს, ასევე ხელს უწყობს ცუდი ქოლესტერინის შემცირებას, აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ხელს უშლის სისხლის შედედების წარმოქმნას და ამცირებს ინსულტის რისკს.