კვებამდე ნახევარი საათით ადრე ორი ჭიქა წყალი დალიეთ - ჯანსაღი კვების წესები ენდოკრინოლოგისგან - Gemrielia.ge

კვებამდე ნახევარი საათით ადრე ორი ჭიქა წყალი დალიეთ - ჯანსაღი კვების წესები ენდოკრინოლოგისგან

ჯანსაღად კვება არამხოლოდ წონის გაკონტროლებისთვის, არამედ, პირველ რიგში, ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად არის აუცილებელი. მნიშვნელოვანია ვიცოდეთ, კონკრეტული პროდუქტები დღის რომელ მონაკვეთში მივირთვათ, რისთვისაც ენდოკრინოლოგ ქეთევან ტაბატაძეს ვესაუბრეთ. ჩვენ ქეთევან ტაბატაძის რჩევებს გთავაზობთ:

1. წყალი

cxeliwyali-1653306445.jpg

ენდოკრილოგის თქმით, სასურველია, ყოველი კვების წინ, ნახევარი საათით ადრე, ორ ჭიქამდე წყალი მივიღოთ.

2. 4-ჯერადი კვება

sworikveba.jpg

დღეში ერთხელ ან ორჯერ კვება და დიეტის დაცვა, ორგანიზმისთვის სასურველი არ არის. ენდოკრინოლოგი გვირჩევს, რომ საკვები დღეში 4-ჯერ და საათობრივად მივიღოთ. "შუალედები ყოველი ულუფის მიღებას შორის 3-დან 3,5 საათამდე უნდა იყოს. სასურველია, 7 საათზე გვიან არ ვივახშმოთ. ასევე უმჯობესია, კვების დროს დავნაყდეთ, ვიდრე შუალედებში წავიხემსოთ, ამ პერიოდში სასურველი მხოლოდ სითხის მიღებაა."

3. საუზმე

paskis-sauzme-1681805601.jpg

ქეთევან ტაბატაძის თქმით, ჩვენი ორგანიზმი ყველაზე დიდ სტრესის ქვეშ მაშინაა, როდესაც საუზმეს ვტოვებთ. "საუზმეზე რა პროდუქტებს მიიღებთ, ეს აბსოლუტურად ინდივიდუალურია, მაგრამ უმჯობესია, შედარებით მსუბუქად და კალორიულად მიირთვათ. არ გირჩევთ, დილით შემწვარი, ცხიმებით დატვირთული პროდუქტები ან მაიონეზი მიიღოთ. ასევე, არავითარ შემთხვევაში სწრაფი კვების ობიექტებში დამზადებული პროდუქტები არ უნდა მიირთვათ," - აღნიშნავს ენდოკრინოლოგი. მისი თქმით, დილით სასურველია ბურღულეულის, წიწიბურას, მოხარშული კვერცხის, რძის პროდუქტების, ბუტერბროდის მიღება კარაქითა და ყველით, ან ცოტა თაფლით.

"პირველ ულუფად სოსისსა და მსგავს პროდუქტებს ნუ მიირთმევთ. შემწვარი ნივთიერებათა ცვლაზე არასასურველად მოქმედებს, ნელა შეიწოვება და ხელს წონაში მატებასაც უწყობს."

4. რძის პროდუქტების მიღება ასაკის მატებასთან ერთად შეამცირეთ

rdzis-produqtebi.jpg

ენდოკრინოლოგი განმარტავს, რომ რძის პროდუქტების მიღების შემთხვევაში, დიდი მნიშვნელობა ასაკს და ლაქტოზის მიმართ ამტანობას აქვს, რადგან დღევანდელ რეალობაში, პოპულაციის დიდ ნაწილს ლაქტოზის მიმართ აუტანლობა აქვს ანუ, რძის პროდუქტის მიღების შემდეგ, ალერგიული ფონი უვითარდება. ქეთევანი ტაბატაძის თქმით, 30 წლის შემდეგ, რძის პროდუქტების ყოველდღიური მიღება სასურველი არ არის.

"25 წლამდე რძის პროდუქტების მიღება ყოველდღიურადაა შესაძლებელი, ამ ასაკის შემდეგ უმჯობესია, თუ შევამცირებთ, ხოლო 30 წლიდან რძის ნაწარმი კიდევ უფრო იშვიათად უნდა მივირთვათ, რადგან ასაკის მატებასთან ერთად ლაქტოზის აუტანლობა იზრდება. სასურველია, რომ ეს პროდუქტები დღის განმავლობაში მივირთვათ და არა დილით".

5. ხილის მიღება უმჯობესი დღის პირველ ნახევარშია

xili.jpg

მოსანელებლად და ორგანიზმისთვის შედარებით მსუბუქი, საზამთრო, ნესვი, ბალი, ალუბალი და მარწყვია, თუმცა, ენდოკრინოლოგი გვირჩევს, რომ მათი ულუფები დღეში ნახევარ კილოგრამზე მეტი არ უნდა იყოს. "დიდი რაოდენობით საზამთროს მიღებაც კი არაა რეკომენდებულ, რადგან ის ფრუქტოზასა და ნიტრატებს შეიცავს, რაც ორგანიზმისთვის ადვილადშეწოვადია და უმჯობესია, თუ ნორმის ფარგლებში მივიღებთ," - აღნიშნავს ენდოკრილოგი. ქეთევან ტაბატაძის თქმით, თუ ჭარბი წონა გვაწუხებს ხილის დღის მეორე ნახევარში მიღება სასურველი არ არის.

"უმჯობესია, რომ კვებამდე მივირთვათ, რადგან ასე, მისი მონელება უფრო სწრაფად ხდება, ვიდრე სადილის შემდეგ. ულუფაზე ხილის დამატებით, ნივთიერებათა ცვლაზე უარყოფით ზეგავლენას ვახდენთ.

კერძოდ, დიდია ალბათობა, რომ მანამდე მიღებული ძირითადი სადილის სრულფასოვნად გადამუშავება არ მოხდეს, ამიტომ ულუფის მიღებიდან ნახევარი საათი მაინც აუცილებლად უნდა იყოს გასული, რათა ხილი მივირთვათ," - გვირჩევს მედიკოსი... გააგრძელეთ კითხვა