„რაც ეს რეცეპტი ვისწავლე, ხაჭოს მაღაზიაში აღარ ვყიდულობ“ - მოამზადეთ უგემრიელესი ხაჭო სახლში
ეს უგემრიელესი ხაჭო ღუმელში მზადდება. დაიმახსოვრეთ: მთავარია მჟავე რძე არ გაცხელოთ. მაგრამ არც ტემპერატურის დაკლება მოიტანს სარგებელს.
თუ სოფლის რძე ახალი გამოწველილია და ჯერ კიდევ თბილია, მაშინ ის რამდენიმე საათის განმავლობაში უნდა გაცივდეს. როდესაც ნაღებს მოიგდებს, რძის ქილა ერთი-ორი დღით (ცხელ ამინდში რძე უფრო სწრაფად მჟავდება) მოათავსეთ თბილ ადგილას ისე, რომ რძე საკმარისად მჟავე იყოს.
როგორ განვსაზღვროთ ეს? დააკვირდით: არაჟნისა და იოგურტის ფენას შორის არის შრატის თხელი ფენა და როცა ქილას შეანჯღრევთ, იოგურტი უფრო ნელა მოძრაობს, ვიდრე ქილა ხელში? თუ ასეა, დროა მოამზადოთ ხაჭო ღუმელში.
- შეგიძლიათ არაჟანი კოვზით ამოიღოთ, ან დატოვოთ. მაგრამ თუ მოგწონთ ხაჭო არაჟნით, მაშინ ჩადეთ ცალკე თასში და შეინახეთ მაცივარში. თუ ქილას აქვს პლასტმასის სახურავი, ამოიღეთ იგი და დააფარეთ თუნუქის სახურავი. აჭრილი რძე შედგით ცივ ღუმელში. ღუმელი რძესთან ერთად უნდა გააცხელოთ. საწყისი ტემპერატურაა 80 °C.
- ახლა თვალი არ მოაშოროთ! როდესაც ქილის ჭიქიდან იოგურტზე შეამჩნევთ გრძივ ზოლებს, ოდნავ ღრმად შედედებულს, რომელიც იწყებს ფორმირებას და გაზის ბუშტები იწყებს ზევით ამოსვლას, ტემპერატურა 60 °C-მდე დაწიეთ. როგორც კი ხაჭო, დაახლოებით ნახევარი ქილის რაოდენობა, გამოეყოფა შრატს, გამორთეთ ღუმელი...განაგრძეთ კითხვა