„ეხმარება ორგანიზმს გლუკოზის, შაქრის უკეთ გადამუშავებაში, ნაკლებია ინსულტის ალბათობა...“ - რა სასარგებლო თვისებები აქვს ყავას?
ბოლო კვლევაში, რომელიც გამოქვეყნდა ჟურნალში Nutrients, მკვლევარებმა გამოიკვლიესკავშირი ყავის მოხმარებასა და გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომის (IBS) რისკს შორის.
IBS არის გავრცელებული მდგომარეობა,რომელიც გავლენას ახდენს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტზე და ახასიათებს დისკომფორტი მუცელში, დიარეა, ყაბზობა და შებერილობა.
ნაჩვენებია, რომ გარკვეული საკვები პროდუქტების მოხმარება ან, პირიქით, შეზღუდვა აუარესებს ან აუმჯობესებს IBS-ის სიმპტომებს ბევრ ადამიანში. მაგალითად, ხმელთაშუა ზღვის სტილის დიეტა, რომელიც მდიდარია ახალი ხილითა და ბოსტნეულით, მთლიანი მარცვლეულით და თხილით, აჩვენა, რომ ამსუბუქებს IBS-ის სიმპტომებს და აუმჯობესებს ჯანმრთელობის საერთო შედეგებს.
ყავა მეორე ყველაზე მოხმარებადი სასმელია მსოფლიოში წყლის შემდეგ და ყველაზე პოპულარული ყოველდღიური სასმელია. ყავის მოხმარების მიმოხილვამ აჩვენა, რომ დღეში სამი-ოთხი ფინჯანი ჯანმრთელობის საუკეთესო შედეგს იძლევა. მიუხედავად მრავალი კვლევისა, რომლებიც იკვლევენ კავშირს ყავის მოხმარებასა და IBS-ს შორის, შედეგები რჩება არაზუსტი და ხშირად დამაბნეველი.
ყავა შეიცავს რამდენიმე ბიოაქტიურ მოლეკულას, რომლებიც ურთიერთქმედებენ ნაწლავის მიკრობიომთან, ცვლიან ნაწლავის გამტარიანობას, ხელს უწყობენ ნაღვლის მჟავას მეტაბოლიზმს და აუმჯობესებენ ცენტრალური ნერვული სისტემის (ცნს) ფუნქციონირებასაც კი.
კვლევის შესახებ:
კვლევა მიზნად ისახავდა შეეფასებინა კავშირი ყავის მიღებასა და IBS-ის შემდგომი განვითარების რისკს შორის. კვლევები მოიცავდა 432,022 ინდივიდის ნიმუშებს.
კვლევამ აჩვენა, რომ ყავის მომხმარებლებში ნაკლებად სავარაუდოა, IBS ის განვითარება.
კვლევის შედეგებმა აჩვენა, რომ ყავის ნებისმიერი რაოდენობის ან სიხშირის მოხმარება დაკავშირებული იყო შემდგომში IBS-ის განვითარების რისკის შემცირებასთან.
ყავის სხვა სარგებელი:ახანგრძლივებს სიცოცხლეს - ბოლოდროინდელმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ყავის მოყვარულები ნაკლებად იღუპებიან შემდეგი მიზეზებით: გულის კორონარული დაავადება, ინსულტი, დიაბეტი და თირკმელების დაავადებები...განაგრძეთ კითხვა