3 ყველაზე მადისაღმძვრელი და განსხვავებული კერძი თქვენი საახალწლო სუფრისთვის
ახალი წლის მოახლოებასთან ერთად მოუთმენლად ველით ხმაურიან წვეულებებს, თბილ ოჯახურ შეკრებებს და, რა თქმა უნდა, დაუვიწყარ კერძებს. სადღესასწაულო სუფრის ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ნაწილია ცხელი კერძები, რომლებიც გვათბობენ ზამთრის ცივ დღეებში და ჯადოსნურ ატმოსფეროს ქმნიან. ამ სტატიაში განვიხილავთ, თუ რა უნდა მოამზადოთ თქვენს სტუმრებს გასაოცარი განწყობისთვის. რომელი საახალწლო ცხელი კერძები გაუმკლავდება ამ ამოცანას?
გთავაზობთ 5 ყველაზე მადისაღმძვრელ და უგემრიელეს კერძის იდეას. რა მოვამზადოთ ახალი წლის დღესასწაულისთვის?
უგემრიელესი შემწვარი თევზი
ინგრედიენტები:
- 1 თევზი
- 1 ხახვი
- 2 ბულგარული წიწაკა
- 1 ახალი ლიმონი
- 1 სტაფილო
- 2 პომიდორი
- 2 სკ. მზესუმზირის ზეთი
- 0,25 კონა ოხრახუში
- მარილი გემოვნებით
- დაფქული შავი პილპილი გემოვნებით
მომზადების წესი:
თევზს ვასუფთავებთ ქერცლებიდან. ამოიღეთ წიაღები და ფარფლები. კარკასზე ვაკეთებთ ჭრილობებს. გააცალეთ ხახვი და სტაფილო. გარეცხეთ ბულგარული წიწაკა. ამოიღეთ ყუნწი და თესლი. ლიმონი და ოხრახუში კარგად გარეცხეთ. ხახვი დავჭრათ ნახევარ რგოლებად, ტკბილი წიწაკა რგოლებად, ხოლო ციტრუსის ხილი და სტაფილო წრეებად. მწვანილი წვრილად დაჭერით. საცხობ ფირფიტაზე დადეთ წყალში დასველებული პერგამენტის ქაღალდი. მასზე მოათავსეთ ბოსტნეულის მთლიანი რაოდენობის ნახევარი. ზემოდან მოათავსეთ თევზი. შემდეგ შედგით 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში, 40–45 წუთის განმავლობაში.
შემწვარი ქათამი ფორთოხლით
ინგრედიენტები:
- 1 მთლიანი ქათამი
- 2 ფორთოხალი
- 6 კარტოფილი
- 4 სკ. მაიონეზი
- 1 ჩკ. ქათმის სანელებლები
მომზადების წესი:
ქათამს ვრეცხავთ. გააშრეთ ქაღალდის პირსახოცებით. ფორთოხალს ვრეცხავთ. დავჭრათ დაახლოებით 1 სმ სისქის წრეებად. შეურიეთ მაიონეზი ქათმის სანელებლებთან ერთად პატარა კონტეინერში. ურიეთ კარგად. მიღებული მასა წაუსვით ქათამს. დაფარეთ საცხობი ფურცელი პერგამენტით. მოათავსეთ მასზე ქათამი. მოათავსეთ ციტრუსის ნაჭრები ფრინველის შიგნით. გაათალეთ კარტოფილი. დაჭერით ოთხად. მოათავსეთ კარტოფილი ქათმის გარშემო. საცხობი ფურცელი შედგით 200 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში 120 წუთის განმავლობაში.
ქათმის რულეტი
ინგრედიენტები:
- 500 გრ ქათმის ფილე
- 100 გრ მყარი ყველი
- 50 გრ ქლიავი
- 50 გ გამომშრალი გარგარი
- 2 ს.კ. მაიონეზი
- მარილი გემოვნებით
- დაფქული შავი პილპილი გემოვნებით
მომზადების წესი:
ქლიავი და გამომშრალი გარგარი მოათავსეთ პატარა კონტეინერში. დაასიხთ ცხელი წყალი. ჩირი 20 წუთით დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე. ქათმის ფილე გავრეცხოთ. კარგად გააშრეთ. ხორცი დავჭრათ თხელ ნაჭრებად. გადააკარით "ფოლგა". მსუბუქად დაბეგვეთ ფილე. ხორცის თითოეულ ნაჭერს წაუსვით მაიონეზით (ცალ მხარეს). გახეხეთ მყარი ყველი და მოაყარეთ ქათმის ფილეზე. ზემოდან მოათავსეთ ქლიავი და გამომშრალი გარგარი. ჩირი ხორცში შეფუთეთ, მოაყარეთ რულონები. საიმედოობისთვის ვამაგრებთ მათ კბილის ჩხირებით. ქათმის ნაჭრები მოათავსეთ საცხობ ფორმაში, რომლის ძირზეც ზეთი არის წასმული. დააფარეთ "ფოლგა" და შედგით 180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში ნახევარი საათით.