7 ხელმისაწვდომი საკვები, რომელიც საუკეთესოდ გაამდიდრებს თქვენს ორგანიზმს D ვიტამინით - Gemrielia.ge

7 ხელმისაწვდომი საკვები, რომელიც საუკეთესოდ გაამდიდრებს თქვენს ორგანიზმს D ვიტამინით

შემოდგომაზე და ზამთარში განსაკუთრებით ფრთხილად უნდა იყოთ ორგანიზმში D ვიტამინის მოხვედრაზე. უმჯობესია მისი მიღება საკვებიდან. გარდა ამისა, არსებობს მრავალი ხელმისაწვდომი პროდუქტი, რომელიც შეიცავს ამ ვიტამინს.

დაკონსერვებული სარდინი

D ვიტამინის შემცველობა ერთ ქილაში უდრის ყოველდღიური ღირებულების 48%-ს. გაითვალისწინეთ, რომ 19-დან 70 წლამდე ზრდასრული ადამიანისთვის D ვიტამინის დღიური მოთხოვნილებაა 600 МЕ, ხოლო 70 წელზე უფროსი ასაკის ადამიანებისთვის - 800 МЕ დღეში. დაკონსერვებული სარდინი არის მარტივი და ხელმისაწვდომი გზა დამატებითი D ვიტამინის მისაღებად, რომელიც აუცილებელია ძვლებისა და ტვინის ჯანმრთელობისთვის. სარდინი შეიძლება მიირთვათ მარტო ან კრეკერის სენდვიჩების სახით. ან შეგიძლიათ გააკეთოთ სალათი თევზის ხახვი, მაიონეზი და თქვენი საყვარელი სანელებლების დამატებით.

რძე

D ვიტამინის შემცველობა ერთ ჭიქაში უდრის ყოველდღიური ღირებულების 20%-ს. ჩვეულებრივი ძროხის რძე შეიცავს მცირე რაოდენობით D ვიტამინს, მაგრამ არის ბრენდები, რომლებიც აძლიერებენ რძეს სხვადასხვა ვიტამინებისა და მინერალების დამატებით. ამიტომ, ყურადღებით უნდა წაიკითხოთ პროდუქტის ანოტაცია. ასეთი რძის მხოლოდ ერთი ჭიქა შეავსებს ორგანიზმს ყოველდღიური D ვიტამინის მოთხოვნილების მეხუთედს.

თევზის ცხიმი

D ვიტამინის შემცველობა 1 ჩაის კოვზზე უდრის ყოველდღიური ღირებულების 75%-ს. მაიოს კლინიკის თანახმად, მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ თევზის ზეთი ართრიტის მქონე პაციენტებში ტკივილის შემცირებას უწყობს ხელს, აკონტროლებს არტერიულ წნევას და ქოლესტერინს და ამცირებს გულის დაავადებების რისკს. ამ უპირატესობებით, თქვენ მიიღებთ თქვენი ყოველდღიური D ვიტამინის მოთხოვნილების სამ მეოთხედს მხოლოდ ერთი ჩაის კოვზი თევზის ზეთით, ან კაფსულებით.

ბერძნული იოგურტი

D ვიტამინის შემცველობა 150 მგ უდრის ყოველდღიური ღირებულების 9%-ს. მიუხედავად იმისა, რომ ბერძნული იოგურტი არ შეიცავს ბევრ D ვიტამინს სხვა საკვებთან შედარებით, თქვენ შეგიძლიათ მარტივად გაზარდოთ თქვენი დონე ბურღულეულის დამატებით.

კვერცხი

1 დიდი კვერცხის D ვიტამინის შემცველობა ყოველდღიური ღირებულების 8%-ია. კვერცხები ცნობილია იმით, რომ შეიცავს პროტეინს და ქოლინს, ნივთიერებას, რომელიც აუცილებელია მეტაბოლიზმის, შემეცნებითი ფუნქციისა და ჯანსაღი კუნთოვანი ქსოვილისთვის, მაგრამ კვერცხები ასევე შეიცავს D ვიტამინს. საუზმეზე ორი კვერცხის ჭამა უკვე მოგცემთ საჭირო დოზის 16%-ს.

ატლანტიკური ორაგული

90 გრ ფილეში D ვიტამინის შემცველობა ყოველდღიური ღირებულების 75%-ია. ფერმერული ორაგული ხშირად შეიცავს ნაკლებ D ვიტამინს, ვიდრე გარეული ორაგული, მაგრამ გარეული თევზიც კი მოგაწოდებთ თქვენი ყოველდღიური მოთხოვნილების სამ მეოთხედს. ორაგული საუკეთესოა, თუ გამომცხვარია და შერწყმულია სალათთან ან ბოსტნეულთან.

ყველი ჩედარი

D ვიტამინის შემცველობა ერთ ჭიქაში უდრის ყოველდღიური ღირებულების 5%-ს. გარდა იმისა, რომ ეს ყველი შეიცავს D ვიტამინს, მისგან ასევე მიიღებთ პროტეინს და კალციუმს, რომლებიც ასევე აუცილებელია ჯანსაღი ძვლებისთვის.