საშიშია თუ არა კარტოფილის რაციონიდან მთლიანად ამოღება?
სწორი კვების მიმდევრების განცხადებით, კარტოფილი სავარაუდოდ ძალიან მავნე პროდუქტია.ძირითადად, ყველაზე პოპულარულ ბოსტნეულზე თავდასხმები ეხება კარტოფილ ფრის, საზოგადოებრივი კვების პროდუქტებიდან, ცნობილ ჩიფსებს და ისეთი დელიკატესს, როგორიცაა ტაფაში დიდი რაოდენობით ზეთში შემწვარი კარტოფილი. თუმცა, ექსპერტები თანხმდებიან, რომ თუ მას სხვაგვარად მოამზადებთ, მაგალითად, ქერქში მოხარშოთ ან გამოაცხოთ, ის ჯანსაღ პროდუქტად გადაიქცევა.
რითია სასარგებლო კარტოფილი ჯანმრთელობისთვის?ალბერტ აინშტაინის მედიცინის კოლეჯის მეცნიერებმა გადაწყვიტეს კარტოფილის რეაბილიტაცია - კვლევა გამოჩნდა Frontiers-ში. მკვლევარებმა დაასკვნეს, რომ რაციონიდან კარტოფილისა და სხვა სახამებლის შემცველი ბოსტნეულის, როგორიცაა სიმინდის გამორიცხვამ, შეიძლება ორგანიზმს სერიოზული ზიანი მიაყენოს. ფაქტია, რომ მენიუდან ამ პროდუქტების გამორიცხვამ შეიძლება გამოიწვიოს კალიუმის, ასევე B ჯგუფის და C ვიტამინების დეფიციტი. მეცნიერები ამ დასკვნამდე მივიდნენ ორი კვების გეგმის შედარებით: პირველი იყო 2000 კალორიული დიეტა, რომელშიც ჩამოთვლილი ბოსტნეული იყო. მეორეში სახამებლის შემცველი საკვები მარცვლეულით შეიცვალა, მაგრამ კალორიული შემცველობა იგივე დარჩა. ექსპერიმენტი დიდხანს არ გაგრძელებულა, მხოლოდ ერთი დღე, მაგრამ აჩვენა, რომ ამ დროის განმავლობაში ორგანიზმში კალიუმის დონე დაეცა 21%-ით, ვიტამინი B6 17%-ით, ვიტამინი C 11%-ით და ბოჭკოვანი 10%-ით...განაგრძეთ კითხვა