"ამ საკვების მიღება ასუსტებს ინსულტის რისკს..." - ნახეთ რა აჩვენა კვლევამ
ამერიკის გულის ასოციაციის სამეცნიერო სესიებზე წარდგენილმა წინასწარმა კვლევამ აჩვენა, რომწითელი ხორცის, დამუშავებული წითელი ხორცის და ცხოველური ცხიმების დიდი რაოდენობით მიღებისას იზრდება ინსულტის რისკი, მეტი მცენარეული ცხიმის ან პოლიუჯერი ცხიმის მიღება, რომელიც შედის თხილეულის, მზესუმზირის მარცვლის და თევზის შემადგენლობაში, ამცირებს რისკს.
კვლევის მიხედვით, ადამიანები, რომლებიც ჭამდნენ ყველაზე მეტ ცხოველურ ცხიმს, გარდა რძის პროდუქტებში არსებული ცხოველური ცხიმისა, 16%-ით მეტი ჰქონდათ დაავადების რისკი. მაგრამ ადამიანები, რომლებიც იღებდნენ ყველაზე მეტ მცენარეულ ცხიმს და ყველაზე მეტ პოლიუჯერი ცხიმს, 12%-ით ნაკლები ჰქონდათ ინსულტის ალბათობა.
მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ცხიმი რძის პროდუქტებში, როგორიცაა ყველი, კარაქი, რძე და ნაღები, არ იყო დაკავშირებული ინსულტის მაღალ რისკთან.
მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ კვლევა იყო დაკვირვებითი, რაც იმას ნიშნავს, რომ მკვლევარებმა უბრალოდ დაადგინეს, რომ არსებობს კავშირი ადამიანებს შორის ცხოველური ცხიმების დიდი რაოდენობით მოხმარებასა და ინსულტის რისკს შორის. დასკვნები არ ადასტურებს, რომ ბევრი ცხოველური ცხიმის ჭამა რეალურად იწვევს რისკის ზრდას...განაგრძეთ კითხვა