"არც ისე უსაფრთხოა ქათმის გულ-ღვიძლი" - რატომ არის ამ პროდუქტთან საჭირო სიფრთხილე და რას გვირჩევენ ექიმები?
ექიმები გვირჩევენ, რეგულარულად ჩავრთოთ მენიუში ღვიძლი, რომელიც ბევრ სასარგებლო მინერალს და ვიტამინს შეიცავს. მათ განსაკუთრებით ხშირად ურჩევენ დაბალი ჰემოგლობინის მქონე ადამიანებს, მით უმეტეს, ბავშვებს. საქონლის ღვიძლთან შედარებით კი ქათმის გულ-ღვიძლი უფრო ხელმისაწვდომია, ამიტომ უმეტესობა სწორედ მას მოიხმარს.
რა სარგებლობა აქვს ღვიძლს?
- პირველ რიგში, ცილის იდეალური წყაროა და ადვილად ასათვისებელი. 100 გრ ღვიძლი მხოლოდ 119 კკალს, 20,1გრ ცილას, 0,23გრ ნახშირწყლებს და 4,18გ ცხიმს შეიცავს. მთლიანობაში, ეს იდეალური პროდუქტია მათთვის, ვინც ცდილობს კუნთების მასის მომატებას, მაგრამ უკვე დაიღალა ხაჭოსა და ქათმის მკერდის ჭამით.
- მეორეც, ქათმის ღვიძლი გაცილებით რბილი და გემრიელია, ვიდრე საქონლის ან ღორის - და მისი მომზადება ძალიან მარტივია. უმარტივესი გზაა ხახვთან ერთად არაჟანში ჩაშუშოთ ან დააბლენდეროთ და ღვიძლის პაშტეტი გააკეთოთ.
- მესამე, ღვიძლი რკინით ყველაზე მდიდარი პროდუქტია - იმის გათვალისწინებით, რომ ბევრ თინეიჯერ გოგონას და ქალს აღენიშნება დაბალი ჰემოგლობინი და თითქმის ნულოვანი ფერიტინის დონე, ეს სასიცოცხლო მნიშვნელობის პროდუქტია. მისი მენიუში ჩართვა ანემიის თავიდან აცილებაში დაგეხმარებათ.
ქათმის გულ-ღვიძლი სასარგებლო პროდუქტია, მაგრამ ხშირად მისმა მიღებამ შეიძლება A ვიტამინის სიჭარბე გამოიწვიოს, რასაც თავის ტკივილი, გულისრევა და თავბრუსხვევა მოჰყვება როგორც ბავშვებში...განაგრძეთ კითხვა