რა უნდა გაითვალისწინოთ თუ გინდათ რომ წონაში დაიკლოთ
ჯანსაღი წონა ჯანმრთელობის ერთ-ერთი უმთავრესი პირობაა.ჭარბი წონა და სიმსუქნე კომპლექსური დაავადებაა, რომელიც სხეულში ჭარბი ცხიმოვანი ქსოვილის განვითარებით ვლინდება.
სიმსუქნე, გარდა იმისა, რომ ცხოვრების ხარისხს აქვეითებს, მრავალი დაავადების რისკ-ფაქტორადაც მიიჩნევა და სათავეს უდებს ჯანმრთელობასთან დაკავშირებული პრობლემების მთელ სპექტრს. სიმსუქნესთან ასოცირდება კარდიოვასკულური დაავადებები, ტიპი 2 დიაბეტი, არტერიული ჰიპერტენზია, ღვიძლის გაცხიმოვნება, ზოგიერთი სიმსივნური დაავადება და სხვა.
ცხიმოვანი უჯრედების ზომისა და რაოდენობის მატებას იწვევს ენერგეტიკული დისბალანსი, როცა უფრო მეტ ენერგიას ვიღებთ, ვიდრე ვხარჯავთ. ენერგიას, რომელსაც კალორიების სახით ვიღებთ საკვებიდან, ორგანიზმი სასიცოცხლო ფუნქციების შესარულებლად იყენებს. დაუხარჯავი კალორიები ცხიმის სახით ინახება ორგანიზმში. ცხიმი ორგანიზმში არათანაბრად ნაწილდება. მისი განაწილება გენეტიკურად არის განსაზღვრული.
სხეულში სამი სახის ცხიმოვანი ქსოვილია: ესენციური, კანქვეშა და ვისცერული. ესენციური ცხიმები აუცილებელია ჯანსაღი, მოფუნქციე ორგანიზმისთვის. კანქვეშა ცხიმი სხეულის ცხიმის უმეტეს ნაწილს შეადგენს. მას ორგანიზმი შემდგომი გამოყენებისთვის ინახავს. ვისცერული ცხიმი კი მუცლის მიდამოში და ორგანოებს შორის არის განლაგებული. ჭარბ ვისცერულ ცხიმს, განსაკუთრებით მაშინ, თუ ზოგადად ორგანიზმში ცხიმის შემცველობა მაღალია, შეუძლია გაზარდოს არაერთი დაავადების განვითარების რისკი. გარდა ამისა, ის სხვა ცხიმებზე ძნელად იწვება. ასაკის მატებასთან ერთად ეს პროცესი უფრო მეტად რთულდება: იკარგება კუნთოვანი მასა, ნელდება მეტაბოლიზმი, რის გამოც ორგანიზმი უფრო ნაკლებ ენერგიას ხარჯავს. ამას ემატება ჰორმონული ცვლილებებიც.
სიმსუქნესთან ბრძოლისას მთავარი ფაქტორი ცხოვრების ჯანსაღი წესია, რაც აუცილებლად გულისხმობს დაბალანსებულ კვებას, კვების რეჟიმის მოწესრიგებას, ასაკის შესაბამის ფიზიკურ აქტივობას, მავნე ჩვევებზე უარის თქმას.
დაბალანსებული კვება ნიშნავს, რომ რაციონი ადეკვატური ოდენობით შეიცავს ცილებს, ცხიმებს, ნახშირწყლებს, ვიტამინებსა და მინერალებს და, ამასთან ერთად, დაცულია მათი ბალანსი. საკვების სადღეღამისო ულუფის ენერგეტიკული ღირებულება არ უნდა იყოს 1200-1400 კალორიაზე ნაკლები, მაგრამ არც 3500-ს უნდა გადააჭარბოს.
დღიური კალორაჟის უდიდესი წილი, 45-65%, ნახშირწყლებზე მოდის. უნდა გვახსოვდეს, რომ ნახშირწყლები აუცილებელია ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციობისთვის. მთავარია, ნახშირწყლების მიღება ჯანსაღი წყაროებიდან...განაგრძეთ კითხვა