"ამ საკვების ხელმეორედ გაცხელება სახიფათოა" - პროდუქტები, რომლებიც შესაძლოა ორგანიზმისთვის მომწამლავი გახდეს
არსებობს საკვები პროდუქტები, რომლებიც ხელმეორედ გაცხელებისას შეიძლება გამოყოფდეს მავნე ნივთიერებებს ან დაკარგოს სასარგებლო თვისებები. აი, ზოგიერთი მათგანი:
- ქათმის ხორცი – ხელმეორედ გაცხელებისას ქათმის ხორცში ცილების სტრუქტურა იცვლება, რაც არღვევს მის მონელების პროცესს და შესაძლოა გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი პრობლემები.
- სოკო – სოკო განსაკუთრებით მგრძნობიარეა ხელმეორედ გაცხელებისას. მასში არსებული ცილები და საკვები ნივთიერებები იცვლება, რაც შეიძლება გამოიწვიოს კუჭ-ნაწლავის გაღიზიანება ან ტოქსიკური ნივთიერებების გამოყოფა.
- კვერცხი – კარგად მოხარშულმა კვერცხმა ან ომლეტმა ხელმეორედ გაცხელებისას შეიძლება შეიცვალოს სტრუქტურა და გამოყოს ტოქსინები, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი პრობლემები.
- ნიტრატებით მდიდარი ბოსტნეული – ბოსტნეული, როგორიცაა ისპანახი, ნიახური, ჭარხალი და სტაფილო, შეიცავს ნიტრატებს. ხელმეორედ გაცხელებისას ეს ნიტრატები შესაძლოა გადაიქცეს ნიტრიტებად, რაც მავნე და პოტენციურად კარცეროგენულია.
- კარტოფილი – კარტოფილი ხელმეორედ გაცხელებისას კარგავს სასარგებლო თვისებებს. თუ დიდი ხნით დატოვებთ ოთახის ტემპერატურაზე, მასში ტოქსიკური ნივთიერებები შეიძლება განვითარდეს, რაც შეიძლება გამოიწვიოს გულისრევა, ავადმყოფობა და სურსათით მოწამვლაც კი.
- ბრინჯი – ბრინჯის ხელმეორედ გაცხელება შეიძლება იყოს მავნე, თუ იგი ოთახის ტემპერატურაზე დიდი ხნის განმავლობაში იყო დატოვებული. ბრინჯში შეიძლება გაიზარდოს ბაქტერია Bacillus cereus, რომელიც წარმოიშობა ხელმეორედ გაცხელებისას და შესაძლოა გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი პრობლემები.
- ზეთი – ყურძნის წიპწის ზეთი, კაკლის ზეთი, ავოკადოს ზეთი, თხილის ზეთი და სელის ზეთი ძალიან დაბალი წვის ტემპერატურით ხასიათდებიან. ამიტომ, ხელმეორედ გაცხელებისას ეს ზეთები რწყენას იწყებენ და უარყოფითად მოქმედებენ ჯანმრთელობაზე. არ გამოიყენოთ ისინი საჭმლის მომზადების, გამოცხობის ან შეწვისთვის. ამის ნაცვლად, მოასხით კერძებს ზეთი მომზადების ბოლოს, რათა გაამდიდროთ გემო.
- ბოლოკი – ბოლოკი ხშირად გამოიყენება წვნიანების მომზადებაში. ის ნიტრატებს შეიცავს, რაც ხელმეორედ გაცხელებისას შეიძლება ტოქსიკური გახდეს.
იმისთვის, რომ თავიდან აიცილოთ მსგავსი რისკები, უმჯობესია, მოამზადოთ მცირე რაოდენობით საკვები და შეძლებისდაგვარად შეინახოთ ცივ გარემოში.