თუ გიყვართ მანდარინი, შეწყვიტეთ, რასაც არ უნდა აკეთებდეთ და წაიკითხეთ ეს სტატია!
მანდარინი ძალიან სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის, რადგან ის მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალებით, რაც სხვადასხვა სისტემის გამართულ ფუნქციონირებას უწყობს ხელს. მანდარინი განსაკუთრებით სასარგებლოა იმუნური, გულ-სისხლძარღვთა და საჭმლის მომნელებელი სისტემებისთვის.
მანდარინის სასარგებლო თვისებები
- იმუნური სისტემის გაძლიერება: მანდარინი შეიცავს დიდი რაოდენობით ვიტამინ C-ს, რომელიც აძლიერებს იმუნურ სისტემას და ეხმარება ორგანიზმს ინფექციების და ვირუსების წინააღმდეგ ბრძოლაში.
- კანის სიჯანსაღე: ვიტამინი C ასევე ხელს უწყობს კოლაგენის სინთეზს, რაც აუმჯობესებს კანის ელასტიურობას და ანელებს სიბერის ნიშნების გამოვლენას.
- ანტიოქსიდანტური თვისებები: მანდარინი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს, ამცირებენ ანთებით პროცესებს და ხელს უშლიან ქრონიკული დაავადებების განვითარებას.
- გულის ჯანმრთელობა: მანდარინში არსებული კალიუმი და ბოჭკოები ამცირებენ არტერიულ წნევას და ქოლესტერინის დონეს, რაც ხელს უწყობს გულის დაავადებების რისკის შემცირებას.
- საჭმლის მომნელებელი სისტემა: მანდარინის ბოჭკოები ამსუბუქებენ საჭმლის მონელებას, ხელს უწყობენ კუჭ-ნაწლავის მოქმედებას და ეხმარებიან ყაბზობის თავიდან აცილებას.
მანდარინის ჭარბი მოხმარების შედეგები
მიუხედავად მისი სარგებლისა, მანდარინის ჭარბმა მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს:
- ალერგიული რეაქციები: დიდი რაოდენობით მანდარინი შეიძლება გამოიწვიოს ალერგია, გამონაყარი და კანის ქავილი.
- საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები: ჭარბი მანდარინი მჟავიანობის მომატებას და კუჭ-ნაწლავის გაღიზიანებას იწვევს, რაც შეიძლება დისკომფორტს იწვევს.
- კბილების დაზიანება: მანდარინის მჟავა და შაქარი შეიძლება საზიანო იყოს კბილებისთვის და გამოიწვიოს ემალის დაზიანება.
მანდარინის ყოველდღიური ნორმა დაახლოებით 2-3 ნაყოფია, რათა მაქსიმალურად ისარგებლოთ მისი დადებითი თვისებებით და თავიდან აიცილოთ შესაძლო გვერდითი მოვლენები.