როგორ მოვამზადოთ თევზი ქაფშია (ხამსა) ძალიან მარტივად და გემრიელად
ქაფშია (ხამსა) - (Engraulis encrasicolus) პატარა ზომის ზღვის თევზია, რომელიც ხმელთაშუა, შავი და აზოვის ზღვებში ბინადრობს. ხამსას ხშირად „ევროპული ანჩოუსიც“ ეძახიან. მიუხედავად თევზის მცირე ზომისა, იგი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით და მაღალი კვებითი ღირებულებით გამოირჩევა. გთავაზობთ თევზი ხამსას მარტივ და გემრიელ რეცეპტებს.
ხამსა ფქვილში შემწვარი
ინგრედიენტები:
- ხამსა – 500 გ
- ფქვილი – 100 გ
- მარილი და პილპილი – გემოვნებით
- ზეთი – შეწვისთვის
მომზადების წესი:
- გაწმინდეთ ხამსა: მოაშორეთ თავი და შიგთავსი, შემდეგ გარეცხეთ და გააშრეთ.
- თევზს მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
- ფქვილში ამოავლეთ ხამსა, ზედმეტი ფქვილი ფრთხილად ჩამოაცალეთ.
- ტაფაზე გააცხელეთ ზეთი და შეწვით თევზები 2-3 წუთი თითო მხარეს.
- შემდეგ გადმოიტანეთ თეფშზე და ლიმონის ნაჭრებით მორთეთ.
ხამსას მარინადი
ინგრედიენტები:
- ხამსა – 500 გ
- ძმარი (თეთრი ან ვაშლის) – 200 მლ
- ლიმონის წვენი – 2 ცალი
- ზეთი (ზეთისხილის) – 100 მლ
- ნიორი – 2-3 კბილი
- ოხრახუში, მარილი, და პილპილი – გემოვნებით
მომზადების წესი:
- გაწმინდეთ ხამსა და მოათავსეთ ჯამში.
- დაასხით ძმარი და ლიმონის წვენი, დაამატეთ მარილი და დატოვეთ 2-3 საათით მაცივარში.
- დალაგეთ ხამსა ფენებად კონტეინერში: თითოეულ ფენაზე მოაყარეთ დაჭრილი ნიორი და ოხრახუში.
- ზედმეტი მარინადი გადაღვარეთ და დაასხით ზეთი. დატოვეთ მაცივარში მინიმუმ 12 საათით.
- მიირთვით პურთან ან სალათთან ერთად.
ხამსა მოხარშულ კარტოფილთან ერთად
ინგრედიენტები:
- ხამსა – 500 გ
- კარტოფილი – 500 გ
- ხახვი – 2 ცალი
- ნიორი – 2 კბილი
- ზეთი (ზეთისხილის ან მზესუმზირის) – 50 მლ
- ოხრახუში და ქინძი – გემოვნებით
- ლიმონის წვენი – 1 ცალი
- მარილი და პილპილი – გემოვნებით
მომზადების წესი:
ხამსას მომზადება:
- გაწმინდეთ ხამსა (მოაშორეთ თავი და შიგთავსი) და გარეცხეთ.
- მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
- თუ გსურთ, ლიმონის წვენითაც შეაზავეთ და დატოვეთ 10-15 წუთი.
კარტოფილის მოხარშვა:
- კარტოფილი გაასუფთავეთ და მოხარშეთ მარილიან წყალში, სანამ კარგად არ დარბილდება.
- მოხარშული კარტოფილი გაჭერით მსხვილ ნაჭრებად.
ხამსას შეწვა:
- ტაფაზე გააცხელეთ ზეთი.
- ხამსა ორივე მხარეს 2-3 წუთის განმავლობაში შეწვით.
- მოხარშულ ხამსაზე მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი ნიორი.
- ხახვის მომზადება:
- ცალკე ტაფაზე მოშუშეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი, სანამ მსუბუქად არ გაყავისფრდება.
- თეფშზე დადეთ მოხარშული კარტოფილი შემწვარ ხამსასთან ერთად.
- კარტოფილს და ხამსას მოასხით მოშუშული ხახვი და ლიმონის წვენი.
- გემოვნებით მოაყარეთ დაჭრილი ოხრახუში და ქინძი.
რჩევა: მიირთვით თბილი, სალათთან ერთად. კერძი მარტივი და ძალიან გემრიელია!