როგორ მოვამზადოთ თევზი ქაფშია (ხამსა) ძალიან მარტივად და გემრიელად - Gemrielia.ge

როგორ მოვამზადოთ თევზი ქაფშია (ხამსა) ძალიან მარტივად და გემრიელად

ქაფშია (ხამსა) - (Engraulis encrasicolus) პატარა ზომის ზღვის თევზია, რომელიც ხმელთაშუა, შავი და აზოვის ზღვებში ბინადრობს. ხამსას ხშირად „ევროპული ანჩოუსიც“ ეძახიან. მიუხედავად თევზის მცირე ზომისა, იგი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით და მაღალი კვებითი ღირებულებით გამოირჩევა. გთავაზობთ თევზი ხამსას მარტივ და გემრიელ რეცეპტებს.


ხამსა ფქვილში შემწვარი

xamsa

ინგრედიენტები:

  • ხამსა – 500 გ
  • ფქვილი – 100 გ
  • მარილი და პილპილი – გემოვნებით
  • ზეთი – შეწვისთვის

მომზადების წესი:

  1. გაწმინდეთ ხამსა: მოაშორეთ თავი და შიგთავსი, შემდეგ გარეცხეთ და გააშრეთ.
  2. თევზს მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
  3. ფქვილში ამოავლეთ ხამსა, ზედმეტი ფქვილი ფრთხილად ჩამოაცალეთ.
  4. ტაფაზე გააცხელეთ ზეთი და შეწვით თევზები 2-3 წუთი თითო მხარეს.
  5. შემდეგ გადმოიტანეთ თეფშზე და ლიმონის ნაჭრებით მორთეთ.

ხამსას მარინადი

xamsas_marinadi

ინგრედიენტები:

  • ხამსა – 500 გ
  • ძმარი (თეთრი ან ვაშლის) – 200 მლ
  • ლიმონის წვენი – 2 ცალი
  • ზეთი (ზეთისხილის) – 100 მლ
  • ნიორი – 2-3 კბილი
  • ოხრახუში, მარილი, და პილპილი – გემოვნებით

მომზადების წესი:

  1. გაწმინდეთ ხამსა და მოათავსეთ ჯამში.
  2. დაასხით ძმარი და ლიმონის წვენი, დაამატეთ მარილი და დატოვეთ 2-3 საათით მაცივარში.
  3. დალაგეთ ხამსა ფენებად კონტეინერში: თითოეულ ფენაზე მოაყარეთ დაჭრილი ნიორი და ოხრახუში.
  4. ზედმეტი მარინადი გადაღვარეთ და დაასხით ზეთი. დატოვეთ მაცივარში მინიმუმ 12 საათით.
  5. მიირთვით პურთან ან სალათთან ერთად.

ხამსა მოხარშულ კარტოფილთან ერთად

xamsa_kartofilit

ინგრედიენტები:

  • ხამსა – 500 გ
  • კარტოფილი – 500 გ
  • ხახვი – 2 ცალი
  • ნიორი – 2 კბილი
  • ზეთი (ზეთისხილის ან მზესუმზირის) – 50 მლ
  • ოხრახუში და ქინძი – გემოვნებით
  • ლიმონის წვენი – 1 ცალი
  • მარილი და პილპილი – გემოვნებით

მომზადების წესი:

xamsa

ხამსას მომზადება:

  • გაწმინდეთ ხამსა (მოაშორეთ თავი და შიგთავსი) და გარეცხეთ.
  • მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
  • თუ გსურთ, ლიმონის წვენითაც შეაზავეთ და დატოვეთ 10-15 წუთი.

კარტოფილის მოხარშვა:

  • კარტოფილი გაასუფთავეთ და მოხარშეთ მარილიან წყალში, სანამ კარგად არ დარბილდება.
  • მოხარშული კარტოფილი გაჭერით მსხვილ ნაჭრებად.

ხამსას შეწვა:

  • ტაფაზე გააცხელეთ ზეთი.
  • ხამსა ორივე მხარეს 2-3 წუთის განმავლობაში შეწვით.
  • მოხარშულ ხამსაზე მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი ნიორი.
  • ხახვის მომზადება:
  • ცალკე ტაფაზე მოშუშეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი, სანამ მსუბუქად არ გაყავისფრდება.
  • თეფშზე დადეთ მოხარშული კარტოფილი შემწვარ ხამსასთან ერთად.
  • კარტოფილს და ხამსას მოასხით მოშუშული ხახვი და ლიმონის წვენი.
  • გემოვნებით მოაყარეთ დაჭრილი ოხრახუში და ქინძი.

რჩევა: მიირთვით თბილი, სალათთან ერთად. კერძი მარტივი და ძალიან გემრიელია!