როგორ უნდა ჭამოთ სწორად ჩია და კიდევ რაში შეგიძლიათ მისი გამოყენება?
რამდენიმე წლის წინ, გაყიდვაში გამოჩნდა „ჯადოსნური“ პროდუქტები, რომლებსაც შეეძლოთ ნამდვილი სასწაულების მოხდენა. ამ სუპერპროდუქტებში ასევე შედის ჩიას თესლი, რომელიც ახლა თითქმის ნებისმიერ სუპერმარკეტში შეგიძლიათ შეიძინოთ. ჩვენ გეტყვით, რატომ არის ისინი სასარგებლო და როგორ მიირთვათ სწორად.
რა არის ჩიას თესლი?
ჩიას თესლის გამოყენება აცტეკების დროიდან იღებს სათავეს და დღესდღეობით მათი მოხმარება გრძელდება, როგორც ყოველდღიური საკვები პროდუქტი. ხელმისაწვდომი ფასის, სარგებლიანობისა და კვებითი ღირებულებიდან გამომდინარე, ჩიას თესლს თითქმის ყველა კერძს უმატებენ.
ჩიას თესლის კვებითი ღირებულება
პორციის ზომა: 28 გრ ან 2 ს.კ. ლ.
- კალორია: 138 კკალ
- ცილები: 4,7 გ
- ცხიმი: 8,7 გ
- ნახშირწყლები: 11,9 გ
- ბოჭკოვანი: 9,8 გ
- კალციუმი: 14%
- რკინა: 12%
- მაგნიუმი: 23%
- ფოსფორი: 20%
- თუთია: 12%
- ვიტამინი B1 (თიამინი): 15%
- ვიტამინი B3 (ნიაცინი): 16%
რა სასარგებლო თვისებები აქვს ჩიას თესლს
- ჩიას თესლი შესანიშნავია წონის დაკლებისთვის. ხელს უწყობს კალორიების შემცირებას;
- ჩიას თესლი სასარგებლოა მენოპაუზის დროს, რადგან ის ამარაგებს ორგანიზმს კალციუმით. ასევე რეკომენდებულია მისი ჭამა ოსტეოპოროზის დროს;
- ჩიას თესლს მიირთმევენ ნერვული სისტემის და მეხსიერების გასაუმჯობესებლად, მასში შემავალი ფოსფორის გამო;
- კიდევ რისთვის არის კარგი ჩიას თესლი? ისინი შეიცავს უამრავ ომეგა-3 და ომეგა-6 მჟავებს, რომლებიც დადებითად მოქმედებს გულის მუშაობაზე და ამცირებს ქოლესტერინის დონეს;
- ვინაიდან ჩიას თესლი მდიდარია კალიუმით, მათი ჭამა ხელს უწყობს არტერიული წნევის შემცირებას;
- ასევე, რეკომენდებულია ჩიას თესლის მიღება სისხლში შაქრის დონის და ზოგადად ენდოკრინული სისტემის ფუნქციონირების დასასტაბილურებლად...განაგრძეთ კითხვა