ქალაქი, სადაც 500 გრამი მანდარინის ქერქი 9 650 დოლარი ღირს - რატომ დაედო ციტრუსს "ოქროს" ფასი და ვინ ჩინელი მეწარმე, რომელიც ქერქმა მილიონერად აქცია
ქსინჰუი (Xinhui) ჩინეთის პატარა ქალაქია, სადაც მოსახლეობა ბუნებასთან იდილიაში ცხოვრობს. თუმცა, ყოველ შემოდგომაზე და ზამთარში მისი ქუჩები უნიკალური სურნელით ივსება, რომელიც ქალაქის უძველეს ისტორიას მოგვითხრობს - აქ გამხმარი მანდარინის ძველ, გამომშრალ ქერქს “ოქროს“ ფასი აქვს.
მიუხედავად იმისა, რომ მანდარინი შეიძლება სხვა რეგიონებშიც გაიზარდოს, მხოლოდ ქსინჰუიში მოკრეფილი ხილის ფასია განსაკუთრებით მაღალი.
ჩინური სამკურნალო ბალახის, წლობით დაძველებული და გამომშრალი მანდარინის ქერქის სარგებელი ჯერ კიდევ სამხრეთ სონგის დინასტიაში (1127–1279) დადასტურდა.
"წყლისა და ნიადაგის შემადგენლობამ ეს ადგილი იდეალური გახადა მანდარინის მოსაყვანად. ითვლება, რომ აქ მოყვანილი მანდარინის ქერქი უფრო მდიდარია და შეიცავს მეტ მიკროელემენტებს, ვიდრე სხვები,“ - ამბობს ადგილობრივი სახელად - ლი, რომელიც ჰონგ კონგის მიშლენის ვარსკვლავიანი რესტორნის The Legacy House-ის შეფ-მზარეულია.
გამომშრალ მანდარინის ქერქს "ჩენპი" ეწოდება (დაძველებული კანი, მეცნიერულად უწოდებენ Citri Reticulatae Pericarpium). ის მხოლოდ იმ შემთხვევაში ითვლება სასარგებლოდ, თუ ყოველ შემოდგომაზე და ზამთარში ზედიზედ სამი წელი მაინც აშრობენ მზეზე, ხოლო წლის დანარჩენ პერიოდში საგულდაგულოდ ინახება.
არსებობს ქერქის ოთხი ძირითადი ტიპი:
- მწვანე მანდარინის ქერქი (მოკრეფილი მომწიფებამდე);
- მანდარინის ღია ქერქი (მოკრეფილი ნოემბერში);
- დიდი წითელი მანდარინის ქერქი (სრულად მწიფდება დაახლოებით დეკემბერში);
- დიდი წითელი მანდარინის ზამთრის შემდგომი კანი (შეგროვებული ზამთრის შემდეგ, როცა მანდარინებს მეტი შაქარი აქვთ).