"ენდოკრინოლოგები შვრიას იმის გამო ვიყენებთ, რომ..." - რა უნდა ვიცოდეთ პროდუქტის მიღებისას: ინტერვიუ ლაშა უჩავასთან
"შვრია ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი მარცვლოვანი კულტურაა, რომელიც დიდი რაოდენობით ბოჭკოს შეიცავს. გამოირჩევა ბევრი დადებითი თვისებით. მდიდარია უჯრედისით და შესაბამისად მოქმედებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტზე, განსაკუთრებით, ნაწლავურ მიკროფლორაზე, ანუ ბაქტერიებზე, რომლებიც ორგანიზმისთვის ბევრ საქმეს აკეთებს. ზემოქმედებენ როგორც იმუნურ სისტემაზე, ასევე ნივთიერებათა ცვლაზე, კუჭის მონელებაზე, შეწოვაზე და ა.შ." - გვეუბნება ენდოკრინოლოგი ლაშა უჩავა.
შვრიით ჩვენი დაინტერესება გამოიწვია, სოციალურ ქსელში და არა მარტო სოციალურ ქსელში, ბოლო დროს გაჩენილმა პოლემიკამ. მართლაც უნდა მივიღოთ თუ არა შვრია, აქვს თუ არა მას დადებითი თვისებები, გამოდევნის თუ არა ორგანიზმიდან კალციუმს, ამ თემებზე ექიმი-ენდოკრინოლოგი, ლაშა უჩავა გვესაუბრება.
- დღესდღეობით შვრიის ფანტელი მოთხოვნადი პროდუქტია, ბევრი ადამიანი სხვადასხვა მიზნით მოიხმარს...
- ასეა, რადგან ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი კომპონენტი, რაც მასში შედის, როგორც ვთქვით, არის ბოჭკო. შეიცავს ასევე ბევრ მინერალს, - მაგნიუმს, სელენიუმს, რომელიც ორგანიზმში დიდი როლს ასრულებს. მასში შედის ასევე ისეთი ნივთიერება, როგორიც არის ფიტინი, - ის ხელს უშლის ორგანიზმში კალციუმის შეწოვას, გარდა ამისა, ხელს უწყობს კალციუმის გამოდევნას. თუმცა შვრიაში ის იმდენად მცირე რაოდენობითაა, რომ ორგანიზმს დიდ ზიანს ვერ მიაყენებს...
- ანუ თუნდაც ერთი ულუფის ყოველდღიური გამოყენება ორგანიზმს დიდ ზიანს არ აყენებს?
- არა, ასეა. მით უმეტეს, თუ დილის საუზმეზე, შვრიასთან ერთად, ვიღებთ რძის ნებისმიერ პროდუქტს - ხაჭოს, რძეს, ყველს და ა.შ. ის მოსაზრება, რომ შვრიამ შეიძლება ჩვენი ორგანიზმიდან კალციუმი გამოდევნოს, გამორეცხოს (როგორც ამას საზოგადოებაში უწოდებენ), მსგავსი საფრთხე არ არსებობს. თუმცა გარდა ბოჭკოსი, შვრიას ორგანიზმისთვის ძალიან მნიშვნელოვანი ფუნქცია აქვს, რადგან შეიცავს ე.წ. მრთმილავ ნივთიერებებს. მათ შეუძლია კუჭის ლორწოვანზე ამოფენა, ერთგვარი გარსის შექმნა, რაც დადებითად მოქმედებს სხვადასხვა ტიპის საკვებისგან კუჭის ლორწოვანის დაცვაზე. ესეც მისი ძალიან მნიშვნელოვანი ფუნქციაა. შვრიაში, როგორც სხვა მარცვლოვანი კულტურაში არის ნახშირწყლები, აქვს თვისება მარტივად დაანაყროს ორგანიზმი. როდესაც ვლაპარაკობთ შვრიის დადებით და უარყოფით მხარეებზე, უნდა გავითვალისწინოთ მის რა სახეობაზეა ლაპარაკი და როგორი მომზადების წესზე. ამას გადამწყვეტი მნიშვნელობა აქვს...განაგრძეთ კითხვა