"ამცირებს არტერიულ წნევას, ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებას..." - რა სასარგებლო თვისებები აქვს ჭარხალს? - Gemrielia.ge

"ამცირებს არტერიულ წნევას, ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებას..." - რა სასარგებლო თვისებები აქვს ჭარხალს?

სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი ირაკლი არაბული სოციალურ ქსელში წერს, თუ რა სასარგებლო თვისებები აქვს ჭარხალს:

ჭარხალი ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო ბოსტნეულია, რომელიც მდიდარია ვიტამინებით, მინერალებითა და ბიოაქტიური ნივთიერებებით.

100 გრამი უმი ჭარხლის საკვები ღირებულება:

  • კალორია – 44
  • ცილა – 1.7 გ
  • ცხიმი – 0.2 გ
  • ბოჭკოვანი – 2 გ
  • ვიტამინი C – დღიური ნორმის 6%
  • ფოლატი – დღიური ნორმის 20%
  • ვიტამინი B6 – დღიური ნორმის 3%
  • მაგნიუმი – დღიური ნორმის 6%
  • კალიუმი – დღიური ნორმის 9%
  • ფოსფორი – დღიური ნორმის 4%
  • მანგანუმი – დღიური ნორმის 16%
  • რკინა – დღიური ნორმის 4%

ჭარხლის სარგებელი ჯანმრთელობისთვის:

  • ამცირებს არტერიულ წნევას;
  • აუმჯობესებს ფიზიკურ გამძლეობას ვარჯიშის დროს;
  • შეიცავს ბეტალაინებს — ანთების საწინააღმდეგო პიგმენტებს;
  • ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის სწორ მუშაობას;
  • მდიდარია ბოჭკოთი (1 ჭიქა = 3.4 გ ბოჭკო).

ნიტრატები ჭარხალში:

ჭარხალს შეუძლია დააგროვოს ნიტრატები, თუმცა მათი რაოდენობა ადამიანის ჯანმრთელობისთვის საფრთხეს, ჩვეულებრივ, ერთი მიღებით ვერ ქმნის.

როგორ უნდა შეამციროთ ნიტრატების რისკი:

საფუძვლიანად და დააყოვნეთ წყალში, ჭარხალს მოაცილეთ ყუნწი, ქერქი და დაბოლოება.

პატარა რჩევა: უმი ჭარხალი უფრო დაბალკალორიულია, ვიდრე მოხარშული.