"ამცირებს არტერიულ წნევას, ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებას..." - რა სასარგებლო თვისებები აქვს ჭარხალს?
სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი ირაკლი არაბული სოციალურ ქსელში წერს, თუ რა სასარგებლო თვისებები აქვს ჭარხალს:
ჭარხალი ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო ბოსტნეულია, რომელიც მდიდარია ვიტამინებით, მინერალებითა და ბიოაქტიური ნივთიერებებით.
100 გრამი უმი ჭარხლის საკვები ღირებულება:
- კალორია – 44
- ცილა – 1.7 გ
- ცხიმი – 0.2 გ
- ბოჭკოვანი – 2 გ
- ვიტამინი C – დღიური ნორმის 6%
- ფოლატი – დღიური ნორმის 20%
- ვიტამინი B6 – დღიური ნორმის 3%
- მაგნიუმი – დღიური ნორმის 6%
- კალიუმი – დღიური ნორმის 9%
- ფოსფორი – დღიური ნორმის 4%
- მანგანუმი – დღიური ნორმის 16%
- რკინა – დღიური ნორმის 4%
ჭარხლის სარგებელი ჯანმრთელობისთვის:
- ამცირებს არტერიულ წნევას;
- აუმჯობესებს ფიზიკურ გამძლეობას ვარჯიშის დროს;
- შეიცავს ბეტალაინებს — ანთების საწინააღმდეგო პიგმენტებს;
- ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის სწორ მუშაობას;
- მდიდარია ბოჭკოთი (1 ჭიქა = 3.4 გ ბოჭკო).
ნიტრატები ჭარხალში:
ჭარხალს შეუძლია დააგროვოს ნიტრატები, თუმცა მათი რაოდენობა ადამიანის ჯანმრთელობისთვის საფრთხეს, ჩვეულებრივ, ერთი მიღებით ვერ ქმნის.
როგორ უნდა შეამციროთ ნიტრატების რისკი:
საფუძვლიანად და დააყოვნეთ წყალში, ჭარხალს მოაცილეთ ყუნწი, ქერქი და დაბოლოება.
პატარა რჩევა: უმი ჭარხალი უფრო დაბალკალორიულია, ვიდრე მოხარშული.