8 საკვები და ნივთი, რომელთა მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელებაც არ შეიძლება! - Gemrielia.ge

8 საკვები და ნივთი, რომელთა მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელებაც არ შეიძლება!

 

საკამათო თემაა, საერთოდ შეიძლება თუ არა მიკროტალღური ღუმელის გამოყენება. ამ მხრივ ჩატარებული კვლევების შედეგებიც კი არ ემთხვევა ერთმანეთს. მაგრამ არსებობს რამდენიმე ნივთი თუ პროდუქტი, რომელთა მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელებაც ნამდვილად არ შეიძლება და ამაში ყველა მეცნიერება ერთხმად თანხმდება.


ქვემოთ მოცემული პროდუქტები და ნივთების თერმოდამუშავება მიკროტალღურ ღუმელში არ შეიძლება. თუ დაიცავთ ამ ელემენტარულ უსაფრთხოების წესებს, დაიცავთ თავს როგორც ერთგული დამხმარის, ღუმელის მწყობრიდან გამოყვანისგან, ასევე ჯანმრთელობისაც.



რისი გათბობა არის სახიფათო მიკროტალღურღუმელში?

1. ბავშვის საკვები


მიკროტალღების ზემოქმედებით ბავშვთა საკვები ტოქსიური ხდება. თუკი ბავშვისთვის რძის გათბობა დაგჭირდათ, აჯობებს ის ცხელი წყლის ჭავლის ქვეშ ან აბაზანაზე შეათბოთ.

 

Молочные смеси нельзя греть в микроволновой печи (Фото: Wikihow.com)



2. ფოლგა


არავითარ შემთხვევაში არ შეიძლება ტყვიის ქაღალდის მიკროტალღურ ღუმელში შედება, რა თქმა უნდა, თუ არ გსურთ თქვენი თვალით იხილოთ აფეთქება.

 

Image result for фольга В МИКРОВОЛНОВКЕ



3. ბროკოლი

სხვა ბოსტნეულსა და ხილისგან განსხვავებით ბროკოლი მიკროტალღურ ღუმელში სასარგებლო თვისებებს თითქმის მთლიანად დაკარგავს.

 


4. უმი კვერცხი

ასევე ხშირად კამათობენ თემაზე, შეიძლება თუ არა ნაჭუჭიანი კვერცხის მიკროტალღურ ღუმელში მოხარშვა. შეიძლება, თუკი მანამდე რამდენიმე მანიპულაციას ჩაატარებთ. უმეტეს შემთხვევაში უმი კვერცხი გასკდება და შემდეგ მოგიწევთ ღუმელის წმენდა. უფრო მარტივი ხომ არ იქნება კვერცხი ტრადიციული მეთოდით მოხარშოთ?

 

Image result for яйца в микроволновке



5. ნიორი

კიდევ ერთი პროდუქტი, რომელიც თავის ზესასარგებლო თვისებებს კარგავს, თუკი მას მიკროტალღურ ღუმელში მოათავსებთ.

6. გაყინული პროდუქტები

გაყინული ხილისა და კენკრის მიკროტალღურ ღუმელში გალღობით სასარგებლო გლუკოზასა და გალაქტოზიდს კანცეროგენულ ნივთიერებებად გადავაქცევთ.
ხოლო თუკი ხორცის გალღობა გსურთ, აჯობებს ის წინასწარ შეუშვიროთ ციხვი წყლის ჭავლს. შაქმე ისაა, რომ გახურებულ ღუმელში ხორცში არსებული B12 თითქმის მთლიანად კვდება.

7. ცილოვანი პროდუქტები

ეცადეთ იშვიათად გამოიყენოთ მიკროტალღური ღუმელი ცილოვანი პროდუქტების მომზადებისას. ჩვეულებრივ ღუმელში ცილის სტრუქტურა ბევრად ნაკლებად ირღვევა.

8. ზოგიერთი სახეობის ჭურჭელი

იყავით ძალიან ფრთხილად შემდეგი სახეობის ჭურჭლის მიკროტალღურ ღუმელში მოთავსებისას: კერამიკული, ლითონის, ტყვიის, ბროლის, ფაიფურის და ჩვეულებრივი მინის.

გარდა ამისა, არ შეიძლება მოათავსოთ პლასტიკატის კონტეინერები ან ცელოფნები, რომლებიც საკვებს კანცეროგების გარკვეულ დოზას უმატებს. საუკეთესო ჭურჭელი მიკროტალღური ღუმელისთვის ცეცხლგამძლე მინაა.