ტრადიციული საახალწლო საცივი
დრო 0წთ
ულუფა 10
სირთულე რთული
შეინახე რეცეპტი

ინგრედიენტები

  • ნიორი - 4-5 კბილი
  • მიხაკი - 2 ბუტკო
  • ხმელი ქინძი, დაფქული - 1 ჩ.კ
  • ყვითელი ყვავილი - 1 ს.კ
  • უცხო სუნელი - 2 ს.კ
  • ხახვი - 2 თავი
  • ნიგოზი - 600 გ
  • ინდაური - 1 ცალი
  • დარიჩინი - 1 ჩ.კ
  • წითელი წიწაკა, დაფქული
  • მარილი
  • ძმარი - 1 ს.კ
  • ფქვილი - 1 ს.კ
მომზადების წესები
გასუფთავებული, გარეცხილი ინდაური ქვაბში მოვათავსოთ, დავასხათ წყალი, დავდგათ ცეცხლზე და ნახევრად მოვხარშოთ.
ინდაური ამოვიღოთ წვენიდან, დავდოთ თუნუქის ფურცელზე და შევდგათ აირღუმელში შესაწვავად.
ბულიონს მოვხადოთ ცხიმი და მასში მოვშუშოთ წვრილად დაჭრილი ან ხორცსაკეპ მანქანაში გატარებული ხახვი.
შუშვის დროს დაუმატოთ ბულიონიდან მოხდილი ცხიმი და თან ვურიოთ, რომ არ დაიწვეს. დავამატოთ ფქვილი და კარგად ავურიოთ. როცა ოდნავ ვარდისფერს მიიღებს ჩავასხათ ბულიონი.
ნიგოზი ხორცსაკეპ მანქანაში ორჯერ გავატაროთ.
ყვითელი ყვავილი, მარილი და  ნიორი დავნაყოთ, ავურიოთ ნიგოზში და ხელით კარგად ვსრისოთ, სანამ საკმაო რაოდენობის ზეთს არ გამოვხდით.
ცალკე დავნაყოთ ნიგოზთან ერთად უცხო სუნელი, დარიჩინი, მიხაკი, ქინძი და წიწაკა.
ყველაფერი ეს გავხსნათ თბილ ბულიონში, კარგად მოვურიოთ, გავატაროთ საცერში ან დავაბლენდეროთ და დავდგათ ნელ ცეცხლზე მოსახარშად.

ადუღებამდე ჩავაწყოთ შიგ ნაჭრებად დაჭრილი შემწვარი ინდაური და წამოდუღებისთანავე გადმოვდგათ ცეცხლიდან. ჩავამატოთ ძმარი.
როცა მზად იქნება, საცივი ამოვიღოთ ლანგარზე და სუფრაზე მიტანის წინ მოვასხათ ნიგვზიდან გამოხდილი ზეთი.
გემრიელად მიირთვით.

ასევე იხილეთ:

საახალწლო საცივი - გამოცდილი რეცეპტი.



Satsivi – Serve turkey in walnut sauce