უგემრიელესი სამარხვო ფახლავა
უგემრიელესი სამარხვო ფახლავა
დრო 0წთ
ულუფა 0
სირთულე მარტივი
შეინახე რეცეპტი

ინგრედიენტები

  • ფქვილი - 7-8 ჭიქა
  • წყალი - 3 ჭიქა
  • ზეთი - 7-8 სკ
  • მარილი - 1/4 ჩკ
  • გატარებული ნიგოზი - 400 გრ
  • ქიშმიში - 200 გრ
  • კარაქი (მარგარინი) - სამარხვო 250 გრ
  • ვანილი - 1 შეკვრა
  • მუსკატის კაკალი - 1 ჩკ
  • დარიჩინი - 0,5 ჩკ
სიროფი
  • შაქარი - 200 გრ
  • წყალი - 1 ჭიქა
  • თაფლი - 100 გრ
  • 1 ლიმონის ცედრა
მომზადების წესები
1. ფქვილს დავამატოთ წყალი, ზეთი, მარილი და მოვზილოთ რბილი, ელასტიური ცომი (თუ ცომი ხელზე გვეკრება შეგვიძლია დავამატოთ ცოტა პურის ფქვილი). მომზადებული ცომი დავდგათ თბილ ადგილზე 30 წუთით,

2. გატარებულ ნიგოზს დავამატოთ დარიჩინი, მუსკატი, შაქარი, ვანილი, ქიშმიში და კარგათ ავურიოთ.

3. ცომი გავყოთ 9 ნაწილად (ერთი ნაწილი შედარებით დიდი უნდა იყოს), თითოეული ნაწილი გავაბრტყელოთ თხლად, დიდი ნაწილი დავაფაროთ ცხიმწასმულ გამოსაცხობ ფორმაზე, წავუსვათ გამდნარი ცხიმი, დავაფაროთ მეორე ცომი, წავუსვათ ცხიმი, მოვაყაროთ მომზადებული შიგთავსი, თანაბრად გადავანწილოთ, დავაფროთ მესამე ცომი, წავუსვათ ცხიმი, მოვაყაროთ ნიგოზი და ასე გავიმეოროთ ბოლო ფენამდე, ბოლო ფენას წავუსვათ ცხიმი, დავჭრათ სასურველი ზომის ნაჭრებად (ფახლავა ბოლომდე არ ჩავჭრათ, რადგან სიროფი ფორმის ძირში ჩაიკრავს), გადავაფაროთ ტილო და გავაჩეროთ 15 წუთი, შემდეგ შევდგათ 180 გრადუსზე გაცხელებულ აირღუმელში და ვაცხოთ 25 წუთის განმავლობაში, შემდეგ გამოვიღოთ აირღუმელიდან, მოვასხათ სიროფის ნახევარი და კვალავ შევდგათ  15 წუთით, 15 წუთის შემდეგ ისევ მოვასხათ სიროფი და ვაცხოთ კიდევ 15 წუთი.

სიროფის მომზადება:

შაქარს დავასხათ წყალი, დავამატოთ თაფლი, ლიმონის ცედრა და ვხარშოთ რამოდენიმე წუთი ნელ ცეცხლზე. (სიროფი უნდა მოვამზადოთ ფახლავის ცხობის პერიოდში).