მომზადების წესი:გარეცხეთ კიტრი, მოაჭეით პატარაზე ორივე მხრიდან თავები.თუ დიდია კიტრი, გაჭერით ოთხ ნაწილად სიგრძეზე. თუ პატარა კიტრებია, - შუაზე. მოათავსეთ კიტრი ქვაბში. დაჭერით წვრილად ოხრახუში და ჩაყარეთ კიტრთან. დაუმატეთ ერთი ჭიქა ზეთი და ერთი ჭიქა 9 %-იანი ძმარი. დაუმატეთ 80 გ მარილი (100 გრამიან ჭიქაში დატოვეთ ერთი თითის დადება).მიღებულ მარინადს დაუმატეთ ერთი ჭიქა შაქარი და 1/2 ს/კ დაფქული შავი პილპილი.საშუალო ზომის თავი ნიორი გაარჩიეთ და დაანაწევრეთ კბილებად, დაჭერით თითოეული კბილი თხელ ფირფიტებად და ჩაუმატეთ ქვაბში კიტრს.გააჩერეთ 4-6 საათი. ამ დროის განმავლობაში კიტრი გამოუშვებს წვენს – სწორედ ამ წვენში დამარინადდება კიტრი.ამ ხნის განმავლობაში პერიოდულად შეანჯღრიეთ ქვაბი. სანამ კიტრი მარინადდება, გაასტერილეთ ლიტრანახევრიანი ქილები (4 კგ კიტრისგან 9 ქილა კონსერვი გამოგივათ).შემდეგ აიღეთ გასტერილებული ქილები და გაავსეთ კიტრით: მოათავსეთ კიტრის ნაჭრები ვერტიკალურად. თუ ქილა კარგად არ გაივსო, ჩაალაგეთ კიტრი ჰორიზონტალურადაც.მოასხით ქილებში ჩალაგებულ კიტრს თავისივე მარინადე, დააფარეთ თქავსახურები და გაასტერილეთ 20-25 წუთის განმავლობაში. შემდეგ ფრთხილად ამოიღეთ ქილები და მოხუფეთ.დააყირავეთ ქილები და შეფუთეთ, სანამ კარგად არ გაცივდება.