ტკბილი წიწაკის აჯიკა სერბულად - საოცარი არომატით!
ტკბილი წიწაკის აჯიკა სერბულად - საოცარი არომატით!
დრო 45წთ
ულუფა 0
სირთულე საშუალო
შეინახე რეცეპტი
აივარი - ბალკანური სამზარეულოს კერძია. სერბებიც და ხორვატებიც, მაკედონელებიც კი მას თვის ნაციონალურ კერძად თვლიან.
აივარი - უნივერსალური პროდუქტია: კონსისტენცია და არაორდინარული სტრუქტურა საშუალებას გვაძლევს, გამოვიყენოთ ის, როგორც სოუსი ხორცისთვის, ასევე ბოსტნეულის გარნირად და ბუტერბროდისთვისაც.
აივიარს არ აქვს კანონიკური რეცეპტი, ყველა ოჯახში მას თვისებურად აკეთებენ. სისქეც გემოვნებისამებრ შეგვიძლია მივცეთ: თხელი პიურით დაწყებული სქელი პასტით დამთავრებული. თუმცა ტკბილი წიწაკა რომ ბევრი და ხორციანი უნდა იყოს - ამაზე არავინ დაობს.

ინგრედიენტები

  • ტკბილი წიწაკა - 3 კგ
  • ხახვი - 2 თავი
  • ნიორი - 10 კბილი
  • წიწაკა ჩილი - 1 ცალი
  • ზეთი - 250 მლ
  • ვაშლის ძმარი - 100 მლ ან 1/2 ლიმონის წვენი
  • შაქარი - 1 ს/კ
  • მარილი - გემოვნებით
მომზადების წესები
მომზადება:
გარეცხეთ ტკბილი წიწაკა და მოათვსეთ ღუმელის ფირფიტაზე. შედგით 200 გრადუს ტემპერატურაზე და აცხვეთ გამოქებამდე. კარგია თუ გრილი გაქვთ: უკეთესი გამოვა!
შემწვარი წიწაკები მოათვსეთ პოლიეთილენის პაკეტში და შეუკარით თავი. გაატარეთ ორთქლის აბაზანაზე რამდენიმე წუთი, შემდეგ კი გააცალეთ კანი. რა თქმა უნდა, თესლიც.
ხახვი დაჭერით ნახევარწრეებად და მოხრაკეთ ბლომად ზეთში.
მოხრაკული ხახვი, ნიორი, წიწაკა ჩილი და შემწვარი ტკბილი წიწაკა გაატარეთ ხორცისსაკეპ მანქანაში. გადაიტენთი მიღებული მასა ქვაბში, დაასხით ზეთი, დაუმატეთ მარილი, შაქარი და დადგით ცეცხლზე.
ადუღების შემდეგ ხარშეთ სოუსი 10 წუთ, შემდეგ გასინჯეთ, დაარეგულირეთ მარილის რაოდენობა, დაუმატეთ ძმარი ან ლიმონის წვენი და კვლავ მიიყვანეთ ადუღებამდე. შემდეგ გაანაწილეთ გასტერილებული ქილებში, დააფარეთ ხუფი და შეფუთეთ ადიელაში, სანამ ბოლომდე არ გაცივდება.


ტეგები:
ტკბილი წიწაკა აჯიკა ნანახია: 21162