ბაბაღანუჯი - ბადრიჯნის ხიზილალა
დრო 70წთ
ულუფა 2
სირთულე საშუალო
შეინახე რეცეპტი

ბაბაღანუჯი არაბული კერძია, თუმცა ის ხმელთაშუა ზღვის აუზის თითქმის ყველა ქვეყანაში გვხვდება, მაგრამ სხვადასხვა სახელწოდებით. რადგან ძირითადი ინგრედიენტი ბადრიჯანია, მას ზოგან ბადრიჯნის სალათას, ზოგან კი ბადრიჯნის ხიზილალას უწოდებენ.

ინგრედიენტები

  • ბადრიჯანი - 2 ცალი, მოზრდილი
  • 1/2 ლიმონის წვენი
  • ნიორი - 3-4 კბილი
  • ტაჰინა - სეზამის მარცვლების პასტა - 1 ს/კ
  • ზეითუნის ან გოგრის ზეთი - 2 ს/კ
  • პაპრიკა - გემოვნებით
  • მარილი - გემოვნებით
მომზადების წესები

ბადრიჯანი გავრეცხოთ, გავამშრალოთ, ჩანგლით დავჩხვლიტოთ, ზეთი წავუსვათ და ფოლგაში შეფუთული შევდოთ ღუმელში. დაახლოებით 1 საათი საშუალო ტემპერატურაზე გავაჩეროთ. ბადრიჯანი ისე უნდა შეიწვას, რომ კარგად ჩარბილდეს და კანიც იოლად გაეცალოს. ქურიდან გამოღებული ბადრიჯნები შევაგრილოთ, ყუნწით დავიჭიროთ და კანი გავაცალოთ. დაჭრილი ბადრიჯანი, ტაჰინა, წვრილად დაჭრილი ნიორი, ლიმონის წვენი, მარილი და პაპრიკა ერთად მოვათავსოთ ბლენდერში და დავაქუცმაცოთ, ვიდრე ერთგვაროვან მასას მივიღებთ. სუფრაზე მიტანის წინ შეგვიძლია გავაფორმოთ პაპრიკით, ზეითუნის ზეთითა და ოხრახუშის ფოთლებით. არაბები ბაბაღანუჯს მიირთმევენ თხელ ლავაშსა და პიტასთან ერთად.