როდის არის კორკოტობა და რატომ უნდა მოვამზადოთ კორკოტი ან წანდილი (კოლიო)
როდის არის კორკოტობა და რატომ უნდა მოვამზადოთ კორკოტი ან წანდილი (კოლიო)
დრო 0წთ
ულუფა 0
სირთულე საშუალო
შეინახე რეცეპტი

„ხორციელის“ შაბათი ( 2 მარტი) ანუ „კორკოტობა“ არის მიცვალებულთა მოხსენიების დღეები, როცა ვამზადებთ კორკოტს ან წანდილს ( კოლიოს). ტრადიცია სათავეს ამ ამბიდან იღებს: 

 

იულიანე განდგომილმა,  კონსტანტინეპოლის მეფემ, უარყო ქრისტე და კერპთაყვანისმცემლობას შეუდგა. მან იცოდა, რომ დიდმარხვის პირველ კვირას მორწმუნენი მარხვას განსაკუთრებით წმინდად ინახავდნენ და ცოდვებს ინანიებდნენ. იულიანემ უბრძანა ქალაქის თავს, მთელი კვირის მანძილზე ყოველდღე შეებღალა ბაზარში გასაყიდი სანოვაგე სამსხვერპლო ცხოველთა სისხლით. მეფის ბრძანება შესრულდა. კონსტანტინეპოლის მთავარეპისკოპოს ევდოქსის გამოეცხადა წმინდა თეოდორე ტირონი , ამცნო, რომ საზრდელი ნაკერპალის სისხლით იყო შებილწული და ურჩია, მის ნაცვლად მიეღოთ კოლიო - თაფლთან ერთად მოხარშული ხორბალი. ქრისტიანებმა შეიძინეს ხორბალი, კოლიო მოხარშეს და მთელი კვირის განმავლობაში მას იხმევდნენ. ასე გადაურჩნენ მარხვის შემწიკვლებას (დარღვევას). მას შემდეგ დიდმარხვის პირველი შვიდეულის შაბათი წმინდა თეოდორეს ხსენების დღედაა მიჩნეული და მორწმუნეები კოლიოს, ანუ წანდილს ხარშავენ.

 

 

იქიდან გამომდინარე , რომ პურის მარცვლის კულტურა საქართველოში დიდი ხნის განმავლობაში არსებობდა, ამზადებდნენ კორკოტს - ანუ, პურის მარცვლის ფაფას. კორკოტი , ძირითადად, ახალ წელსა და მიცვალებულთა ხსენების დღეს მზადდებოდა.

 

გთავავობთ კორკოტისა და კოლიოს რეცეპტს:

 

 

ინგრედიენტები

წანდილი:
  • ხორბალი - 1 კგ
  • ქიშმიში - 200 გ
  • თაფლი - 200 გ
  • ნიგოზი - 200 გ
კორკოტი:
  • ხორბალი - 2 კგ
  • რძე - 200 გ
  • მარილი - გემოვნებით
  • ერბო
მომზადების წესები

წანდილი:

დარჩეულ,მსხვილ, თეთრ ხორბალს დავასხათ წყალი და ვხარშოთ რამდენიმე საათის განმავლობაში, სანამ კარგად არ ჩაიხარშება. ჩავყაროთ შიგ გარეცხილი, დარჩეული ქიშმიში და კიდევ დიდხანს ვხარშოთ, სანამ წყალს არ შეიშრობს,მერე გადმოვდგათ ცეცხლიდან , ავურიოთ  თაფლი და დანაყილი ან წვრილად დაჭრილი ნიგოზი.

 

კორკოტი:

დაბეგვილი კორკოტი დავალბოთ და ვხარშოთ კარგად. შევფუთოთ და გავაჩეროთ რამდენიმე საათი, უმჯობესია მეორე დღემდე.  ისევ შემოვდგათ დაბალ ცეცხლზე, შევაზილოთ წინასწარ წამოდუღებული რძე და მარილი. მაგიდასთან მიტანის წინ დავუმატოთ ერბო.

 

 

ტეგები:
ნანახია: 1491